Nyheter

Biskoper slipper vielsene fri

– Scenen er min kirke, sier trommeslager Paolo Vinaccia, som ble «viet» av en prestestudent på Norwegian Wood. Nå åpner norske biskoper regelverket for vielser utenfor kirkerommet.

– Gud er kjærlighet og er overalt, ikke bare i kirken. For Vårherres del kunne jeg vel likegodt ha giftet meg i et veikryss, sier den kjente musikeren Paolo Vinaccia til Vårt Land.

Under en konsert på musikkfestivalen Norwegian Woods lørdag 17. juni ble han «viet» til Trude Semb av prestestudent Yrjan Mirzai Sunde. Siden Sunde ikke er ordinert ennå, ble paret «ordentlig» viet av en dommer bak scenen etterpå.

VÅRT LAND PÅ LEDERPLASS: Kulisser må ikke overskygge innholdet 

Liberalisering.

Stadig flere ønsker å gjøre som Vinaccia – gifte seg utenfor kirkerommet. Til nå har Den norske kirke fulgt en restriktiv linje. Vielser i kirkerommet er regelen, men noen andre steder er godkjent.

Men det siste året har det skjedd noe. Norske biskoper har åpnet opp for kirkelige vielser i kommersielle settinger, som for eksempel hoteller.

Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme sier rett ut at han er «åpen for å gå i dialog med næringslivet», og at det i Borg bispedømme blir åpnet for vielser i mange forskjellige settinger, så lenge de gjør det mulig å «ha en verdig gudstjenestefeiring.»

– Kirken må være der folk vil den skal være, er hans begrunnelse.

Han mener det at færre ekteskap inngås i kirken er et uttrykk for kontraktualisering og individualisering.

– Ekteskapet er ikke lenger en relasjonell og offentlig handling, men en kontrakt mellom to mennesker. Det synes jeg er en stakkarsliggjøring av menneskelige relasjoner, sier han, og mener kirken bør strekke seg langt for å møte brudepars behov.

Vårt Land gjør en ringerunde til hoteller i Borg bispedømme og får vite at de har hatt flere vielser med prest til stede.

LES MER: Færre gifter seg i kirken.

Uproblematisk.

Praksisen i Borg har spredt seg til resten av landet. Langt flere steder enn før er blitt akseptert som vigselslokaler. Vi snakker ikke bare om hoteller, men fjelltopper, fyrtårn og andre naturskjønne omgivelser

Biskop Halvor Nordhaug forteller at han i fjor høst begynte å åpne opp for vielser på steder med tilknytning til kommersielle aktører i Bjørgvin bispedømme.

– Det ble etter hvert vanskelig å skille mellom kommersielle og ikke-kommersielle settinger. Et hotell i Bjørgvin har for eksempel bygget et kapell i hotellet for at brudepar kan vie seg der.

Nordhaug sier han i samtaler med bispemøtet har fått inntrykk av at også de andre biskopene nå aksepterer vielser på steder som kan være tilknyttet kommersiell virksomhet. Nå sies det også ja til at vielser kan finne sted i hotell-hager.

– Når over halvparten av alle brudepar velger å gifte seg andre steder må vi innse at kirken må være på tilbudssiden. Nedgangen er dramatisk. Kirken må tre ned fra sin høye hest og være imøtekommende. Hvis vi slutter med vigsler vil det føre til sekularisering. En positiv opplevelse av vigselen kan igjen føre til at brudeparene velger å døpe sine barn i kirken.

LES MER: Stadig flere gifter seg humanetisk.

Populært.

På Haaheim gård i Bjørgvin bispedømme har Torstein Hatlevik bygget kapellet biskop Nordhaug omtaler. Han forteller at kapellet ikke er blitt vigslet, men at han ønsker å bruke det til vielser.

– Det er et tydelig kristent rom med altertavle og alter. Gjestene setter alltid fra seg drinkene sine når de går inn i rommet, forteller han.

– Kan det være problematisk at kirke og inntjening av penger blandes?

– Vi tjener ikke penger på kapellet. Folk kan bruke det fritt.

Fleksibilitet.

Biskop Atle Sommerfeldt mener kirken må være klar over at liberaliseringen av vielsessted gjør det lettere for ektepar å velge et kirkelig bryllup.

– Mange gifter seg for andre eller tredje gang, og ønsker ikke et stort kirkebryllup. Vi må gjeninnføre den såkalte «kontorvigselen,» og gi den et litt mer fengende navn. Det er også lettere å ha en enkel, utendørs vielse med en prest, sier han.

– Kan liberaliseringen av vigselspraksis føre til at kirkerommets rolle blir svekket, Halvor Nordhaug?

– Ja, helt klart. Men betingelsen for at et område blir godkjent som vielsessted er at den gudstjenestelige handlingen kan skje på en verdig måte. Derfor vil det ikke være aktuelt å godkjenne fallskjermsvigsler, vigsler i pausen i en fotballkamp eller undervannsvigsler.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter