Kirke

Biskoper skal ikke velges direkte

Et flertall på Kirkemøtet gikk inn for å beholde ordningen med å utpeke biskoper på bakgrunn av en rådgivende avstemning. – Det er merkelig at vi ikke lytter til soknene, sier Martin Ivar Arnesen.

Søndag ettermiddag bestemte Kirkemøtet 2018 at biskopene ikke skal velges gjennom en avstemming der flertallet avgjør. Dermed går de imot det et flertall av menighetsrådene i landet har gitt signal om at de ønsker.

LES OGSÅ:– Vil få svar ved neste valg

Mindretall

Et mindretall i komiteen (3) anbefalte Kirkemøtet å vedta en slik ren valgordning for utpeking av biskoper i Den norske kirke. Det var 38 kirkemøtemedlemmer som stemte for dette da forslaget ble lagt frem.

68 kirkemøtemedlemmer stemte for å fortsette med dagens ordning, og dermed endrer man ikke dagens ordning der biskopen tilsettes av Kirkerådet på bakgrunn av en rådgivende avstemning.

LES OGSÅ: Kirkemøtet er delt i to når det gjelder fremtidig valg­ordning for kirkevalget.

– I en boble

– Grunnenheten i Den norske kirke er soknet. Vi andre er kun et støtteorgan for soknet. Da blir det merkelig ikke å lytte mer til tilbakemeldingene vi får, sa Martin Ivar Arnesen fra Stavanger bispedømme før Kirkemøtet gikk til avstemning.

Han viste til høringsrunden utført av Den norske kirke som viste at 53 prosent av de spurte menighetsrådene støtter en ren valgordning og 29 prosent støtter at bispestillingen blir lyst ut og tilsatt på vanlig måte. Ingen av disse alternativene ble altså vedtatt på årets kirkemøte.

– Vi er i en boble her, og må ikke glemme at vi skal ut av den snart og tilbake til hver vår sammenheng og møte grasroten i den enkelte menighet. Vi har en forpliktelse til å lytte til dem, fortsatte Arnesen.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke