Klima

Biskoper ble ikke omvendt av olje-utflukt

Biskopene møtte hyggelige Statoil-ansatte, men fikk ikke mer til overs for CO2-utslipp etter oljestudietur.

– Jeg ser at det har skjedd mye positivt på grunn av oljeindustrien frem til nå, men jeg tror fortsatt ikke jorda vår tåler all CO2-en som vi spyr ut.

Det sier Olav Øygard, Den norske kirkes nordligste biskop, etter «to intense og interessante dager» der han og kollega Tor B. Jørgensen møtte representanter fra lokalt næringsliv, politisk ledelse og Statoil i Hammerfest og Harstad.

LES MER: Nå risikerer staten søksmål om oljeleting

– Har reist seg på gass

Studieturen kom i stand etter at ordførerkandidat i Harstad, Helge Eriksen (H), gikk i rette med biskopenes klimautspill og inviterte dem til å besøke oljenæringen i Nord-Norge. Øygard og Jørgesen var blant annet på Melkøya, som er Statoils mottaksanlegg for gass i Hammerfest, og på Statoils kontor i Harstad.

– Hva har du lært, Øygard?

– Jeg har sett at Hammerfest og Harstad har opplevd positive ringvirkninger i lokalsamfunnet på grunn av gass- og oljevirksomhet. Hammerfest har reist seg veldig på dette.

LES MER: Juridiske klimaseire kan fort bli symbolseire

– Skal mer til enn dette

Biskopen uttalte på forhånd at han kanskje kom til å være mer nyanser etter møte med næringen. Men det har ikke skjedd.

– Det skal mer til enn dette.

– Hvordan var det å møte folk som lever av en næring som du har kritisert?

– Det har vært veldig inspirerende og flott å møte folk.

– Møtte dere noen som var irriterte på måten dere har debattert på?

– I så fall skjulte de det godt. Folk har snakket positivt om kirkens engasjement. Vi har alle sammen et mål om å leve lenge på denne kloden, sier Øygard.

LES MER: Biskop varsler kirkekamp mot oljeleting

– På talefot med industrien

Tor B. Jørgensen sier at besøket har gitt ham bekreftelse på at Statoil «er bevisst sitt ansvar med å utvikle teknologi og ta samfunnsansvar».

– Men i de store linjene som handler om det usikre klimaet i fremtiden, vil vi følge det internasjonale miljøet i klimaspørsmålet. Og vi vil arbeide for et godt vedtak i Paris om å redusere bruken av fossil energi, sier biskopen med henvisning til høstens klimatoppmøte.

Han fastslår at drøftingene under studieturen har stadfestet at kirken og oljenæringen har ulike ståsteder i klimapolitikken.

– Hvor mye av dette opplegget var for å få PR rundt kirkens miljøengasjement?

– Vi har bare svar ja på en invitasjon.

Olav Øygard er enig:

– Det er dere i media som definerer hvor mye PR dette er. Men det er bra at folk får vite at vi er på god talefot med Statoil og resten av petroleumsindustrien, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Snakket om tro og tvil

Biskopens inntrykk bekreftes av kommunikasjonsdirektør for norsk sokkel i Statoil, Øistein Johannessen.

– Jeg synes først og fremst at dette har vært en positiv opplevelse. Spørsmålet om energi og klima er så stort, komplekst og vanskelig at det er kjempepositivt å ta initiativ til dialog og kunnskapsutveksling.

– Har biskopene greie på det de skriver og snakker om?

– Jeg opplever at de er genuint opptatt av det. Vi har sammenfallende syn på at dette er en krevende utfordring som krever mye av mange. Og at vi over bordet kan dele tro og tvil og løsninger, er veldig positivt, sier Johannessen.

– Tro og tvil?

– Vi har jo hatt et møte med biskopene, så vi har vært innom mange spørsmål. Men industri og klima har vært hovedtema.

– Velkommen i debatten

Johannessen sier han er veldig er glad for at biskopene er engasjert i oljedebatten. Han håper også at de kan nyansere sitt syn på utfasing av oljeindustrien.

– Jeg håper de kan ta med seg noen av våre synspunkter, og jeg ønsker dem velkommen i debatten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima