Kirke

Biskopene vil gi prester plikt til å varsle

Prester har tolket taushetsplikten så strengt at de i noen tilfeller har latt være å melde fra om omsorgssvikt. Nå vil biskopene gi dem meldeplikt etter barnevernloven.

– For meg er dette et verdivalg. Det er viktig å ha regler som kan bidra til å hjelpe i stedet for å ha regler som kan hindre hjelp, sier Solveig Fiske, biskop i Hamar.

Det er ett og et halvt år siden hun kom med en oppfordring på Kirkemøtet om å endre regelverket for presters taushetsplikt. Fiskes initiativ kom i kjølvannet av en doktorgrad skrevet av Kjartan Leer-Salvesen som viste en klar tendens til at prester satte taushetsplikten over plikten til å melde fra om alvorlige forhold til barnevernet eller politiet.

Etter flere utsettelser av saken, har Fiske nå et samlet bispemøte bak seg.

Forrige uke bestemte Bispemøtet at de vil ta initiativ til et arbeid med sikte på å innføre meldeplikt etter barnevernloven for enkelte yrkesgrupper i Den norske kirke. Ifølge Fiske er det ikke avklart hvilke arbeidsgrupper dette dreier seg om, men hun sier det «heller mot at det er stillinger som kateket, diakon, kantor og prest».

– Vil ikke svekke taushetsplikten

Før de setter i gang arbeidet med en eventuell lovendring vil Bispemøtet jobbe for å styrke kompetansen på temaet.

– I første omgang vil vi ta kontakt med Kirkerådet, KA kirkelig arbeidsgiverorganisasjon og de andre arbeidstakerorganisasjonene for å sette i gang arbeidet med å styrke kompetansen på dagens regelverk, forklarer Fiske.

Etter at kirken ble et selvstendig rettssubjekt er det ikke klargjort hvorvidt kirkelige ansatte skal melde fra til barnevernet i situasjoner der de mistenker omsorgssvikt. Men prestenes taushetsplikt har frem til nå blitt tolket som nesten absolutt (se faktaboks). At biskopene nå tar initiativ til å innføre meldeplikt, vil ikke svekke taushetsplikten slik den er i dag, tror Fiske.

– Taushetsplikten vil fortsatt være svært tydelig. Jeg tror ikke tilliten til Den norske kirke vil bli svekket, heller motsatt. For meg er det viktig at kirken ivaretar ansvaret for noen av de mest utsatte i vårt samfunn. Derfor kan en ikke ha et strengere regelverk rundt taushetsplikt enn andre som jobber med barn og unge og voldsutsatte, sier Fiske.

Kirkemøtet 2018. Solveig Fiske
Det var på Kirkemøtet i 2018 at Hamar-biskop Solveig Fiske første gang tok opp tematikken rundt presters taushetsplikt og mangel på meldeplikt.

– Avvergeplikten har vært en blindsone

Både Fagforbundet Teologene og Presteforeningen har tidligere uttrykt at de er usikre på om det er ønskelig med en meldeplikt for prester.

– Først og fremst er vi fornøyde med at biskopene vil styrke kompetansen på dette området. Det har vi lenge ment er et behov, sier Martin Enstad, leder i Presteforeningen.

Han viser til at mange kirkelige ansatte har et uklart bilde av hva den såkalte avvergeplikten innebærer. En plikt som biskopene også ønsker å gjennomgå på nytt.

– Avvergeplikten har lenge vært en blindsone i kirken. Mange har hatt en forståelse av taushetsplikten som absolutt, men faktum er at den er avgrenset av avvergeplikten som er mer omfattende enn mange er klar over, sier Enstad.

Avventende til meldeplikt

Når det gjelder arbeidet for å innføre meldeplikt, er Presteforeningen mer avventende.

– Vi har ikke avklart politisk om vi synes det er riktig å innføre meldeplikt for prester. Vi forutsetter at biskopenes vedtak innebærer en videre prosess og vi ser frem til å bidra i den, sier Enstad.

Hva er det som holder dere igjen?

– Vi mangler en utredning som viser hva en slik meldeplikt vil bety, særlig med tanke på taushetsplikten, som er en stor ressurs for prester i møte med mennesker, svarer Enstad.

Han understreker at det alltid vil veie tungt at biskopene er enige om noe, men at det ikke betyr at man kan la være å ha en diskusjon.

Kirkemøtet 2017. Martin Enstad
Leder i Presteforeningen, Martin Enstad, er usikker på om det vil være riktig å innføre meldeplikt for prester. Han ser frem til det videre arbeidet med spørsmålet.

– Sender et viktig signal

Ingrid Tenfjord, direktør for Arbeidsgiveravdelingen i KA, sier de ser positivt på Bispemøtets vedtak.

– Vedtaket sender et viktig signal til ansatte og arbeidsgivere både sentralt og lokalt om at ivaretakelse av utsatte grupper er et prioritert område i Den norske kirke, sier Tenfjord.

Hun legger til at KA er positive til en eventuell lovendring på området.

– Kirkelig ansatte kan i sitt arbeid møte mange mennesker i en utsatt posisjon, særlig barn og unge. Et annet viktig moment dersom en lovendring skulle bli vedtatt, er å sørge for at alle ansatte også vil få tilstrekkelig kunnskap om hva en slik meldeplikt vil innebære, og hvem den gjelder for, understreker Tenfjord.

Hun poengterer også at taushetsplikten er viktig for tilliten til mange kirkelige stillinger.

– Samtidig er det også svært viktige hensyn som gjør seg gjeldende i saker med meldeplikt etter barnevernloven. Det er viktig at man i en eventuell prosess om lovendring veier disse mot hverandre.

Mer om meldeplikt og taushetsplikt:

• Prester tolker taushetsplikten så strengt at de tror de må tie: Lar være å melde fra til barnevern og politi.

• Frps Solveig Horne vil endre taushetpliktsreglene for prester.

• Alternative behandlere vil ha meldeplikt til barnevernet. – Trengs ikke, svarer Helsedirektoratet.

• Taushetsløftet er en uatskillelig del av det å være prest, skriver Håvard Nyhus.

---

Hvor taus skal presten være?

  • Presters taushetsplikt tilsier at de ikke kan melde fra om ­betroelser de får vite gjennom sjelesorg.
  • Prester kan kun bryte taushetsplikten for å hindre at en alvorlig hendelse begås. Hvis en prest bryter taushetsplikten kan dette ­straffes med bøter eller fengsel opp til ett år.
  • Prestene har imidlertid avvergeplikt hvis de mistenker at alvorlige lovbrudd kommer til å bli begått, men denne plikten omfatter ikke nødvendigvis omsorgssvikt.
  • I dag har altså ikke prester plikt til å si fra til barnevernet når de mistenker omsorgssvikt. En meldeplikt etter barnevernloven vil kunne gi prester denne plikten.
  • Kilder: Presteforeningen og Juswiki

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke