Nyheter

Biskopene vil at kirkemedarbeidere også skal kunne si nei til å delta i homofiles vielser

– Vi ønsker ikke at noen mot sin samvittighet medvirker ved en likekjønnet vigsel, sier Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, til Vårt Land.

Bare timer etter at Kirkemøtet hadde vedtatt vigselsliturgi som likekjønnede kan bruke, gikk biskopene i et hastemøte mandag kveld. Der gjorde de tolv biskopene i Den norske kirke ferdig veiledningen til vigselsliturgien.

– Vi ønsker ikke at noen mot sin samvittighet medvirker ved en likekjønnet vigsel, sier Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, til Vårt Land.

Dette er hovedhensikten med veilederen, forklarer hun.

Kan nekte

I skrivet understreker biskopene det samme som Kirkemøtet også har slått fast: Prester kan reservere seg mot å bruke vigselsliturgien som likekjønnede par nå kan benytte. Denne retten har «vigslere» allerede i ekteskapsloven: «En kirkelig vigsler kan (...) nekte å foreta vigsel dersom (...) brudefolkene er av samme kjønn.»

Andre enn vigsleren har etter loven ikke rett til å reservere seg, men biskopene mener at også andre kirkeansatte bør får muligheten. Det er for eksempel organister og kirketjenere. Biskopene forventer at arbeidsgiveren – kirkelige fellesråd i alle landets kommuner – og den ansatte finner fram til «en minnelig løsning».

LES OGSÅ: Tror mann-kvinne-liturgi «dør ut»

«Smidighet»

Biskopene er opptatt av å «ivareta tilsvarende hensyn for kirkelig tilsatte som kan tenkes å komme i en samvittighetssituasjon», ifølge veilederen: «Det er viktig at det utvises smidighet og klokskap».

De som administrerer i kirken, for eksempel menighetssekretærer, kan imidlertid ikke «unndra seg».

Proster er de som skal skaffe en annen prest om den lokale nekter. Prostene kan også nekte å vie noen med den nye vigselsliturgien, men de kan ikke nekte å finne en erstatter for en prest som ikke vil vie.

LES OGSÅ: «Begynnelsen til all forfølgelse er når du gjør forskjell på folk ut fra rase og religion»

– Ikke press

Det kan hende at prester ikke bare reserverer seg mot å vie homofile, men i det hele tatt å benytte den alternative liturgien. Dermed må også prosten skaffe en prest der ulikekjønnede par – en mann og en kvinne – vil benytte den nye liturgien og den lokale presten nekter.

– Ingen prester blir satt under press, men heller ingen par skal få en annen liturgi enn den man ønsker seg, sier preses Byfuglien.

Et menighetsråd kan heller ikke motsette seg at liturgien blir brukt i en kirke så lenge Kirkemøtet har gjort sine lovlige vedtak, poengterer preses.

Bispemøtet har konsultert Kirkerådet, KA, den kirkelige arbeidsgiverorganisasjon, Presteforeningen og Fagforbundet teologene i arbeidet med veilederen.

LES OGSÅ: Øivind Benestad har meldt seg ut av Den norske kirke

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter