Kirke

Biskopene nominerer sin nye leder denne uken

På en pressekonferanse på torsdag kl 13. offentliggjøres det hvem bispemøtet velger å nominere til ny preses i Den norske kirke.

– Det er klart jeg er spent. Det er naturlig at preses normalt skal velges blant de sittende biskopene, i helt spesielle tilfeller kan det tenkes at Bispemøtet vil nominere en annen enn de sittende biskopene, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

Denne uken er Den norske kirkes biskoper samlet til bispemøte. På sakslisten står nominasjon av inntil tre kandidater til ny preses. Torsdag kl. 13 offentliggjør de hvem de har kommet fram til. Det skjer i en pressekonferanse på Voksenåsen kultur- og konferansehotell.

Preses tilsettes på Kirkerådets møte 30.-31. januar neste år.

Dette er komiteen

Generalsekretær i Bispemøtet, Christofer Solbakken, forteller at arbeidet med å finsikte kandidatene allerede har pågått en stund.

Dette har skjedd i Bispemøtets arbeidsutvalg, som består av nåværende preses Helga Haugland Byfuglien, visepreses og biskop i Borg Atle Sommerfeldt, medlem og biskop i Agder og Telemark Stein Reinertsen og medlem og biskop i Nidaros Herborg Finnset.

– I Bispemøtet vil utvalget presentere det de har kommet fram til, og et forslag til nominasjonsvedtak, forklarer Solbakken.

Sonderinger i forkant

I det forberedende arbeidet arbeidsutvalget hatt sonderinger blant bispekollegiet, lagt vekt på hvor mange som har forslag og anbefalinger, og innhentet referanser om aktuelle kandidater.

Bispemøtet kan nominere inntil tre kandidater, og ifølge reglementet er de som kan nomineres biskoper eller «unntaksvis» andre egnede kandidater. Nominasjonen skal stemmes over blant menighetsrådene og de tilsatte i Nidaros domprosti, samt alle bispedømmerådene.

Når Bispemøtet har fått resultatene fra stemmegivningen i retur møtes de igjen, og sender så sin nominasjon til Kirkerådet som tilsetter.

Sikkerhetsventil

Som eneste nominerte kandidat ble Helga Haugland Byfuglien i 2015 Den norske kirkes første preses i fast stilling (se faktaboks). Det ikke er et mål i seg selv at det nå nomineres flere enn én kandidat, mener Solbakken.

– Vi er opptatt av å finne fram til en god løsning, hvor mange kandidater det blir er vanskelig å si i forkant. Det heller ikke et mål i seg selv å nominere kun én kandidat, sier han.

Flere i kirkedemokratiet har tidligere i høst uttrykt frustrasjon overfor Vårt Land om at Bispemøtet kan nominere kun én kandidat. Kirkerådet har riktignok en sikkerhetsventil, ettersom den nye presesen må få alminnelig flertall, over halvparten av stemmene, for å bli tilsatt av Kirkerådet.

LES MER: Disse kan bli ny preses

Biskopenes tillit

Solbakken forteller at den som nomineres er «en biskopene har tillit til som leder av Bispemøtet, som jo er den viktigste oppgaven til preses».

– Den må gjerne også ha tillit og være samlende i kirken for øvrig, sier Solbakken.

– Er det anledning til å foreslå kandidater «over bordet» i Bispemøtet?

– Ja, det er det. Vi har ikke en frist for når kandidater kan spilles inn, og det er Bispemøtet som er nominasjonsorganet.

LES MER: «Helga Haugland Byfuglien har vært en samlende, lavmælt og ruvende preses, i en svært turbulent tid for Den norske kirke.»

---

Preses i Dnk

  • Tidligere ble biskopen i Oslo automatisk den fremste blant biskopene med tittelen preses. Fra 1984 er preses blitt valgt blant alle biskopene i landet.
  • Bakgrunnen fro opprettingen av et eget presesembete var at biskopene opplevde at presesoppgavene tok for mye tid ved siden av bispegjerningen.
  • Preses sin viktigste oppgave er å lede bispemøtet, men er i tillegg et ansikt utad for Den norske kirke.
  • Fram til Byfuglien ble tilsatt som fast preses i 2011 ble preses valgt for fire år om gangen.
  • Dette er første gang preses kan hentes utenfor bispekollegiet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke