Nyheter

Biskopen i Stavanger pensjonerer seg

Biskop Erling J. Pettersen går av når han fyller 67 år neste år. Jakten på etterfølgeren starter med en gang.

Onsdag informerte biskop Erling J. Pettersen staben ved bispedømmekontoret, prostene og det valgte bispedømmerådet om at han går av 1. mars 2017, én uke etter at han fyller 67 år.

Pettersen kom fra stillingen som sokneprest i Nordstrand i Oslo da han ble biskop i Stavanger i 2009. Fra 1996 til 2006 var han direktør i Kirkerådet, Den norske kirkes sentrale sekretariat.

LES OGSÅ: Erling Pettersen utestengt fra bedehus på grunn av homofilisyn

– Krevende lederjobber

I avskjedsbrevet til Kulturdepartementet skriver biskopen at han ønsker å gå av med pensjon etter nærmere 25 år i topplederstillinger i Den norske kirke.

«Lederstillingene, de to siste som direktør i Kirkerådet og som biskop, har gitt meg rike erfaringer og budt på spennende og til dels krevende utfordringer. Stavanger bispedømme har vært en god arbeidsplass, med en dedikert stab og et godt prostekollegium, og en frivillighet som har gitt stor inspirasjon i arbeidet.»

LES OGSÅ: Biskop roser omstridt dåp

Kontroversiell utnevnelse

Det var daværende statsråd Trond Giske (Ap) som utnevnte Erling Pettersen til biskop. Han måtte tåle sterk kritikk for avgjørelsen, ettersom en annen kandidat, daværende misjonsgeneral Kjetil Aano, hadde sterkeste votumet fra de kirkelige høringsinstansene. Vårt Land skrev om utnevnelsen på lederplass under tittelen «Arrogant»:

«Kjetil Aano vant en soleklar seier i alle tre instanser på grasrota i Den norske kirke, i Kirkerådet og blant biskopene. Likevel viser Trond Giske seg fra sin mest arrogante side når han vender det døve øret til og erklærer at selv om Aano vant 3-0, er kirkestatsråden den opphøyde dommer som gir seieren til Pettersen.»

Samtidig fremhevet lederartikkelen Pettersens kvaliteter: «Erling Pettersen har en bakgrunn og egenskaper som kan gjøre ham til en god og aktet biskop i Stavanger. Som misjonær, kirkerådsdirektør og prest har han med seg erfaringer og kompetanse som vil komme godt med i bispegjerningen i Stavanger.»

Jakter på ny biskop

Det blir avskjedsgudstjenester i Vår Frelsers kirke i Haugesund 2. desember og i Stavanger domkirke 4. desember. Arbeidet med å finne en ny biskop starter allerede nå i juni.

Siden 2012 har Kirkerådet utnevnt nye biskoper. Fram til for fire år siden var det sittende regjering som hadde dette ansvaret.

Kom utenfra

Ved de siste utnevnelsene har Kirkerådet vektlagt lokal oppslutning sterkt når de har gjort det endelige valget av nye biskoper.

Ledende biskop i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, sier at både lokale og nasjonale perspektiv må vektlegges når ny biskop skal velges.

– De to siste biskopene i Stavanger, Erling Pettersen og Ernst Baasland, kom begge utenfra. Jeg er sikker på at bispedømmerådet finner gode lokale kandidater når de nå skal nominere kandidater til ny biskop.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter