Nyheter

Biskopen forberedt på mer bråk om to homofilisyn

Lesbisk dåpsfadder forlot kirken da presten prekte mot likekjønnet ekteskap. – Det vil fortsette å være uro rundt dette, fastslår biskop Halvor Nordhaug.

– Det er ingen tvil om at det vil komme en del sånne saker. Vi i kirken har et felles ansvar for å ta vare på våre ansatte og for å forsvare hverandres rett til å hevde ulike syn når noen med et annet syn på homofili blir utsatt for kritikk, sier biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, til Vårt Land.

Under en dåpsgudstjeneste i Fjell kirke på Sotra valgte Silje Louise Foldnes, tante og fadder til dåpsbarnet, å gå midt i gudstjenesten fordi presten talte negativt om homofile.

LES MER: Homofilistriden har vart siden 1992

– Tåler at ikke alle er enige

I prekenteksten er Jesus blant annet sitert på at «dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere». Presten kom inn på de ti bud, synd og motsetninger - blant annet at «Kirkemøtet går inn for samkjønnet vigsel, selv om Jesus bekrefter skaperordningen: til mann og kvinne skapte han dem. Vi oppfordres til å holde fast på Jesu bud i kjærlighet», sa prest Helge Unneland.

– Jeg ble sint, og min første reaksjon var at jeg ville reise meg og gå. Men det skulle jo være en fin dag for alle, så jeg ble sittende, sier Foldnes til Vestnytt.

Etter ti minutter valgte hun likevel å forlate kirkerommet. Prest Unneland har ingen problemer med det.

– Jeg ser det som min plikt å bære frem det som tradisjonelt har vært kirkens syn på saken. Jeg tåler at ikke alle er enige i det, sier han til Vestnytt.

LES OGSÅ: «Den neste store krangelen i kirken vil handle om kjønn», skriver Alf Gjøsund

– Ta én sak av gangen

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug er selv blant dem som ikke støtter likekjønnet ekteskap og vigsel i kirken. Han spilte en sentral rolle i å få bispekollegiet – som er delt på midten i denne saken – med på Kirkemøtets vedtak om å innføre en slik liturgi, etter at det ble flertall for dette etter kirkevalget i 2015. Vedtaket innebærer at det nå er to likestilte syn på likekjønnet samliv i Den norske kirke.

– Kirkemøtets vedtak er tydelig på at prester og andre kirkelige ansatte skal få praktisere, undervise og forkynne det synet på ekteskap og homofili som de selv støtter, sier Nordhaug.

– Hvor mange slike saker kan kirken leve med?

– Jeg tror ikke vi skal overdrive hvor vanskelig dette vil være. Vi må ta én sak av gangen. Dette er fjerde gangen jeg må forsvare prester som har blitt hengt ut og sjikanert på grunn av sitt syn på homofili. De fleste slike saker handler om leserinnlegg i lokalpressen hvor stedets prest får hard kritikk, noen ganger på grensen til sjikane. Slike angrep i media har i Bjørgvin vært rettet mot de konservative prestene, sier Nordhaug.

LES OGSÅ: – Homodebatten har hardnet til fra liberalt hold, sier Espen Ottosen

– Vi har et informasjonsbehov

Han understreker at det har kommet kritikk også mot ansatte som har et såkalt liberalt syn, men det er mer internt og ikke i mediene.

– Det vil fortsette å være uro rundt dette, og det må vi leve med. Jeg tror vi må vende oss til det.

– Når de konservative i større grad sjikaneres, handler det om at kirken ikke har vært tydelig nok på at det er to likestilte syn på dette?

– Vi har et informasjonsbehov, og vi må fortsette å forsvare våre ansatte og gjøre det tydelig og offentlig. En del folk har en forventning om at man ikke skal møte noe som ikke er tidsriktig når de går i kirken - og blir veldig støtt når de opplever at det ikke stemmer, sier biskopen.

Han påpeker at det også kommer kritikk mot kirken i forbindelse med andre saker.

– Folk har meldt seg ut på grunn av vårt standpunkt i klimakampen, og vi har fått gjennomgå når det gjelder flyktninger og asylpolitikken, sier Nordhaug.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter