Nyheter

Biskopen flytter for å slippe ekstraskatt

Erling Pettersen har ikke lenger råd til å bo i presteboligen.

– Hadde jeg hatt en reell mulighet for å bli boende, ville jeg selvsagt det, sier Stavanger-biskop Erling Pettersen til Stavanger Aftenblad.

LES MER: Widvey vil endre loven for å hindre at andre trossamfunn får mer penger

Kompenseres med lønnsøkning

Fra 1. september opphører boplikten for prester i Den norske kirke. De som ønsker å bli boende i presteboligen kan gjøre dette, men vil da bli fordelsbeskattet for differansen mellom husleien på 3.785 kroner og markedsleie.

For prester i store boliger i attraktive områder vil ikke økningen i årslønn på om lag 50.000 kroner kompensere for den økte skattleggingen.

LES MER: Widvey: Prestene ville ha i pose og sekk

– Blir en svært høy leie

– Det skal lite fantasi til for å finne ut at det blir en svært høy markedsleie for bispeboligen, sier Pettersen til Aftenbladet.

Til Vårt Land sier biskopen at eksakt beregning av økt skatt ikke forelå da beslutningen om flytting ble tatt.

– Vår beslutning er basert på kunnskap om priser og markedsleie i vårt område for denne type bolig. Da var det ikke vanskelig å gå over på leiemarkedet. Ellers er jeg mer opptatt av situasjonen for de av prestene som berøres i pressområder og grisgrendte strøk. Der har vi i våre uttalelser vært tydelige i høringsrunden.

LES MER: – Widveys korte frister setter sinnene i kok

Kan ikke trimme i stua lenger

Biskopen flytter nå inn i leid leilighet.

– Jeg kan ikke lenger springe 60-meteren mellom stuene, for å si det sånn. Trimmen må jeg legge til Mosvatnet. Det blir heller ikke anledning til å ta jobben med inn i boligen, sier Pettersen.

LES MER: Skal selge 200 prestegårder

Selger 15 av 20 prestegårder

Opplysningsvesenets fond (OVF) eier 20 prestegårder i Rogaland. Bispegården i Stavanger er ikke blant dem fem som fondet planlegger å beholde som kulturminner.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Bispegården i Stavanger er en flott eiendom, men den er ikke noe viktig kulturminne for kirken, sier Bernt Aas leder for areal- og bygningsforvaltning i OVF til Stavanger Aftenblad.

LES MER: Prosten rømmer presteboligen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter