Nyheter

Biskopbønn om gjestfrihet

Kvarme: – Vi må ønske flyktningene velkommen.

2.313 mennesker søkte asyl i Norge i august, mer enn en dobling fra samme måned i 2014, viser den siste oversikten fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Tallet for august er det høyeste for en enkeltmåned siden Bosnia-krigen på 1990-tallet, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Så langt i år er det registrert 8.336 asylsøkere.

LES KOMMENTAREN: «Vil engasjementet vare?»

Mens det i månedene januar til april kom om lag 500-600 asylsøkere hver måned, er dette tallet doblet og økt ytterligere utover sommeren og i august. I august kom det altså flere asylsøkere enn i årets fire første måneder til sammen.

Våre medmennesker

Nå rykker biskop i Oslo, Ole Christian Kvarme, og ber nordmenn om å ta vel i mot flyktningene som strømmer til Norge.

– Jeg var sulten, og dere gav meg mat; jeg var tørst og dere gav meg drikke; jeg var fremmed og dere tok imot meg, sier Jesus. Akkurat nå er mennesker på flukt gjennom Europa i et antall vi tidligere ikke har opplevd. Mange kom ikke så langt og ble skyldt døde i land på strender i det sørlige Europa. Mange overlevende krysser grenser med piggtråd, og noen kommer til Norge.

Han understreker at det er «våre medmennesker det handler om».

LES OGSÅ: Her kan du hjelpe – se vår nasjonale oversikt

– De er flyktninger og ikke turister på opplevelsesreise. De aller fleste har kjent seg tvunget til å forlate sine hjem på grunn av vold og terror og har risikert liv og oppsparte midler. Bildene av barn og foreldre på strendene i sør og av kvinner og menn på vandring ryster oss.

Trengs en dugnad

Oslobiskopen er glad for engasjementet som nå utvises:

– I Oslo har det vært oppløftende å se hvordan frivillige spontant har stilt opp med mat og annen hjelp. Politiet gjør det som står i deres makt. Nå trengs det en dugnad der politiske myndigheter, humanitære organisasjoner og trossamfunn går sammen og går foran, og der vi som enkeltmennesker kan gi våre bidrag.

LES OGSÅ: Gode råd til hvordan du kan hjelpe

Han har en tydelig appell til nordmenn som nå møter flyktninger:

– Flyktningene fortjener å bli møtt med den respekt og verdighet som vi selv hadde ønsket om vi var i deres situasjon. Det innebærer at vi ønsker dem velkommen og viser gjestfrihet. Det innebærer at vi står opp for deres menneskeverd og sosial rettferdighet slik vi selv forventer, og at vårt «velkommen» og våre ord følges av handling.

Flere mindreårige

En klar tendens nå er at antallet enslige mindreårige asylsøkere har økt markant sammenlignet med de siste årene. Mens andelen har ligget på cirka 10 prosent, er andelen nå 23 prosent.

– Nesten hver fjerde asylsøker som kommer til Norge, er enslig mindreårig, sier UDI-direktør Forfang til NTB.

LES FLERE SAKER OM FLYKTNINGER I NORGE OG NORDEN HER

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter