Religion

Biskop: – Vi bør le av Odins soldater

Odins soldater «driver med klovneri», og «later som de har et oppdrag», mener Borg-biskop.

Bilde 1 av 3

– Når de bruker symboler fra norrøn mytologi, viser de hva de står for. De stryker ut tusen år med kristen historie, og hopper tilbake til norrøn tid. Det var en tid der vi ikke var veldig gjestfrie, sier biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme.

Innvandringskritiske Odins soldater, som opprinnelig stammer fra det nynazistiske miljøet i Finland, har dukket opp i flere norske byer den siste tiden. Ikledd svarte uniformer marsjerer de gatelangs på kveldstid, med det uttalte målet å hindre vold, voldtekt og annen kriminalitet.

De svartkledde har blant annet gjort inntog i både Tønsberg, Kristiansand, Drammen, Stavanger og Trondheim. Og det bare på rundt en måned.

LES OGSÅ: Var Jesus-soldat i fire år

Klovneri

Sommerfeldt mener den omstridte gruppen tar avstand fra kristen kultur med sin symbolikk.

– De markerer tydelig at den kristne gjestfriheten ikke er noe for dem. Samtidig viser symbolene tilbake til nasjonalsosialistenes bruk under andre verdenskrig.

Fredrikstad, hvor Sommerfeldt selv bor, er foreløpig den seneste byen gruppen har etablert seg i. De gode intensjonene tror ikke biskopen noe på.

– Odins soldater hevder at enkelte folkegrupper utgjør en trussel. De har overhodet ikke noe troverdighet, sier han.

– Det som de driver med, er bare klovneri. De kler seg ut og later som om de har et oppdrag. Det har de ikke, det er ikke noe behov for dem. Egentlig bør vi bare le av dem.

LES OGSÅ: Erna slår fast at dette er «et farlig verdisyn»

Ronny Alte sier medlemmer er religiøse

Talsperson for Odins soldater, Ronny Alte, avviser at symbolikken og navnet deres er en måte å ta avstand fra kristendommen på.

– Det har ikke noe med religion å gjøre. Vi har mange hos oss som er sterkt religiøse, så det er helt feil. Navnet vårt er et internasjonalt symbol.

Selvjustisgruppen har kalt seg selv en «privat natteravntjeneste». Alte mener derimot det ikke er noe konkurranse mellom hans «soldater» og ravnene i gule vester som i årevis har patruljert gatene i mange norske byer.

– Vi har god dialog med dem. Forskjellen mellom oss og dem er at vi kan gå hvor vi vil, med hvem vi vil og hvor lenge vi vil. De fleste vi har snakket med fra natteravnene, ønsker konseptet velkommen.

– Vil gjøre byen trygg

Det er likevel en annen tone vi får høre fra leder for natteravntjenesten i Fredrikstad, Stefan Trygve Soos. Han har gått frivillig i byens gater i 21 år, og ønsker slett ikke de nye hjelperne velkommen.

– Jeg synes ikke noe om dem i det hele tatt. Vi må være humane mot flyktninger som kommer fra krigsherjede land, de har vært gjennom mye. Det største problemet vi har i Norge, er at vi har glemt hva som skjedde for 70 år siden. Det kunne vært oss.

Han lukker likevel ikke døren for at alle som ønsker skal få engasjere seg i det frivillige arbeidet for å gjøre byen trygg.

– Hvis de virkelig vil hjelpe til, kan de melde seg hos oss, sier han.

LES OGSÅ: Muslim vil snakke med Pegida og Odins soldater

Del av internasjonale Soldiers of Odin

Selv avfeier Odins soldater kritikken med at de er misforstått. Talsperson Alte tror fokuset på uniformene som medlemmene tar i bruk langs gatene, er med på å gi dem et ufortjent dårlig rykte.

– Hvis noen føler seg utrygge av at vi patruljerer i gatene, er det media sin skyld. De snakker bare om hettegenserne våre i stedet for å snakke om hva vi egentlig driver med.

– Men hvorfor bruke disse uniformene hvis det er dem som skaper frykt?

– Vi er en del av et internasjonalt nettverk, da må vi bruke de samme klærne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion