Nyheter

Biskop Georg Müller er død

Forlot Trondheim etter «samarbeidsproblemer». Senere ble overgrepshistorien kjent.

Den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, døde søndag, 64 år gammel, melder katolsk.no.

– Han døde søndag. Dødsårsak er kreft. Han har vært syk en stund, så det kommer ikke uforberedt, sier biskop i Oslo katolske bispedømme, Bernt Eidsvig, til Adresseavisen.

Müller var katolsk biskop i Trondheim fra 1997. I 2009 trakk han seg. Den offisielle forklaringen var samarbeidsproblemer i menigheten.

LES OGSÅ: Biskoper må fortsatt slutte ved fylte 70

Innrømmet overgrep mot altergutt

Adresseavisen avdekket året etter at bakgrunnen for avskjeden var at Müller hadde innrømmet overgrep mot en mindreårig altergutt – «David» – rundt 20 år tidligere. Saken var foreldet og ble henlagt. Müller ble aldri avhørt av norsk politi.

Saken kom opp samtidig som en rekke overgrepsavsløringer ble rullet opp i Den katolske kirke over hele verden. Müllers sak var den eneste saken knyttet til mindreårige som nådde offentligheten i Norge.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Trakk tilbake innrømmelse

I 2013 uttalte Müller seg til Byavisa i Trondheim etter flere års taushet i norske medier. I intervjuet sa han at han aldri hadde tilstått overgrep, men at ledelsen i Den katolske kirke følte seg tvunget til å tro på angklagene fordi de var så alvorlige. Biskop Bernt Eidsvig avviste utspillet.

– Det foreligger en tilståelse fra Müller, og den stemmer overens med det «David» har anklaget ham for. Personlig tror jeg på tilståelsen og «Davids» versjon. Tilståelsen er formelt bekreftet av kardinal Levada, og offentliggjort 7. april 2010, sa Eidsvig til avisen.

Georg Müller flyttet tilbake til Tyskland etter å ha blitt innvilget avskjed som biskop, og han har de siste årene bodd i Münster.

Han blir begravet i Werne i Tyskland, den første uken i november.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter