Nyheter

Biskop Fiske: – Vi er blitt sjenerte for å snakke om familie

– Det oppleves fort som om kirken bare er opptatt av samliv i smal forstand.

Samlivsdebatten i kirken har bidratt til sjenanse mot å snakke om verdien av å høre til i en familie, mener Hamar-biskop Solveig Fiske.

– Når jeg som kirkeleder skal snakke om familie, springer hele samlivsdebatten fram. Alle de røde lysene blinker med en gang. Det oppleves fort som om kirken bare er opptatt av samliv i smal forstand. Jeg vil gjerne understøtte Kirkens Familievern som peker på betydningen av å tilhøre familie i ulike konstellasjoner. Familie i dag er ikke bare det som er beskrevet som den tradisjonelle kjernefamilien - med mor, far og barn, sier Fiske.

Biskopens utspill kommer i forbindelse med at Stiftelsen Kirkens Familievern har laget en filmsnutt som skal vises på TVNorge en rekke ganger 1. juledag. Dette er en «reklamefri» dag da ideelle virksomheter slipper til på TV med sine egne budskap.

– Ikke som i nytestamentlig tid

I en pressemelding fra Stiftelsen Kirkens Familievern understreker Hamar-biskopen at familiens rolle i dagens samfunn er annerledes enn før.

– Familien er ikke det samme som i nytestamentlig tid eller da jeg barn. Vi trenger en gjennomtenkning av hva det er å være familie i vår tid.

Fiske mener det vil være fornuftig om Kirkens Familievern sammen med Kirkerådet, Bispemøtet og andre aktører etablerer en arbeidsgruppe som kan «arbeide med familiebegrepet på en måte som ivaretar nye familiekonstellasjoner».

LES OGSÅ: – Hvorfor ikke vente med sex?

Kjernebudskap om utvidet familiebegrep

– Kjernebudskapet vårt er at vi i 2015 trenger å utvide forståelsen av begrepet familie. Jeg tror Solveig Fiske har rett i at det nå er en viss sjenanse mot å bruke ordet familie, sier generalsekretær Benita Christensen i Kirkens Familievern, om reklamesnutten som blir vist 1. juledag.

– Er familie blitt et tabuord?

– Vi ønsker å ta begrepet tilbake og fylle det med et innhold som folk kjenner seg igjen i. Jeg tror mange, særlig innen kirken, tenker på mor, far og barn når de hører ordet familie. Men familie i dag er så mangt, svarer Christensen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fra storfamilien til multifamilien

– Over tid har vi gått fra storfamilien via kjernefamilien til «multifamilien», familier med mange og ulike relasjoner, sier styreleder Helge Gaard i Kirkens Familievern i en pressemelding fra stiftelsen.

Han utdyper overfor Vårt Land:

– Jeg mener biskop Fiske har rett i at det er en viss sjenanse til å jobbe med familiespørsmål. Vi er blitt så opptatt av diskusjonen om samlivsspørsmål at kvaliteten på relasjonene mellom de som lever sammen, har kommet i bakgrunnen.

LES OGSÅ: Bibelskolelærer giftet seg med elev – gir ut samlivsbok

– Kan være belastende navn

Gaard sier at «navnet til tider har vært belastende for en Kirkens Familievern».

– Derfor har spørsmålet kommet opp om vi burde endre navn. Familie blir sett på som noe enkeltpartier snakker om; som en fanesak for KrF. Navnet Kirkens Familievern kan bli forstått som om vår hovedoppgave er å verne familien på en litt gammeldags måte. Men vår oppgave er å hjelpe folk til å leve i de relasjonene de er, påpeker Helge Gaard.

Biskop Solveig Fiske er en av flere samfunnsprofiler som er med i den korte TV-filmen som skal rulle og gå på TV Norge 1. juledag.

– Jeg er med på å profilere familiens betydning i vid forstand. Ensomhet blir løftet fram som samfunnsutfordring. Min erfaring er at ensomheten for de fleste av oss lurer bak hver husvegg, sier Hamar-bispen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter