Religion

Biolog Dag O. Hessen: ‘Moralen kommer innenfra’

Mens debatten om moralfilosofi raser her hjemme, viser nye tall at stadig flere amerikanere mener det ikke er nødvendig å tro på Gud for å ha moral. – Menneskets naturlige gode sider er sterkt undervurderte, sier biolog.

– Det er klart at normer, påbud og forbud av alle varianter vil ha mye å si for hvordan vi oppfører oss, men vi er fra naturens side mer empatiske enn vi ofte tror. Vi er en sosial art og kan ikke eksistere alene. Nettopp dette har gjort at vi har utviklet en lang rekke gode sider, som moral, samvittighet og følelser for hverandre, mener biolog ved Universitetet i Oslo, Dag Olav Hessen.

Han har nylig skrevet boken Vi som har som ambisjon å «gjenopprette litt av respekten for oss mennesker».

– Særlig som biolog har jeg følt at fokuset har vært mye på hvordan evolusjonen fremstiller oss som egoistiske, kanskje til og med brutale mennesker av natur. Så må man gjerne bringe inn elementer som for eksempel religion for å dempe de naturlige instinktene. Men det mener jeg er feil, vi har påført oss selv et for dårlig rykte.

LES OGSÅ: - Et sted uten normer og moral

Gud eller ikke?

De siste ukene har debatten rundt moral og religion rast her hjemme. Samfunnsdebattanter som Ole Martin Moen, Espen Ottosen, Henrik Syse og Bjørn Stærk har engasjert seg. I den nyeste utgaven av Morgenbladet går lederskribent Espen Hauglid kraftig til angrep på filosof Henrik Syse og hans kolleger etter at de i en kronikk i Dagbladet uttrykte at man ikke nødvendigvis kan utelate gudsbildet når man prater om moral.

– Utgangspunktet var en provokasjon over at Syse og Ottosen med flere hevder at hvis man ikke har Gud med i regnestykket så går det ikke helt opp. At de kan si at min moral dermed ikke er forankret i noe, forklarer Hauglid.

Han mener det er menneskene som selv må finne ut av hva som er riktig og galt, og påpeker at historien tyder på at det ikke er noe entydig konsensus om hva Gud mener er godt eller vondt.

Henrik Syse mener Hauglid har misforstått hva han og hans kolleger prøvde å få frem.

– Jeg tror så absolutt at mye av vår moral kan komme fra menneskets natur, men hvis man ikke i tillegg kan argumentere for at dette også kan være begrunnet i en gud eller en kilde utenfor mennesket, mister man et viktig aspekt.

LES PÅ AFTENPOSTEN.NO: Kan man være god uten Gud? 

Uenige

Han understreker at man kan finne begrunnelser for moral utenfor religionen.

– Men gud og religion, blant annet slik den religiøse tenkningen kommer til uttrykk i en rik kristen moralfilosofisk tradisjon, er høyst relevant i diskusjonen om moral.

Kan du være enig i det, Hauglid?

Nei, det er jeg ikke. Jeg prøver å hevde at det vi må basere oss på er at mennesket er forpliktet overfor hverandre og verden rundt seg. Så tror jeg ikke svaret er ren hedonisme heller, men man må ikke velge mellom de to ytterpunktene.

Mener du at de som har en religiøs forankring da må holde seg utenfor diskusjonen om moral?

Nei, det kan jeg vel ikke kreve. Jeg avviser på ingen måte at mange har gjort gode ting i utgangpunkt i sin religiøse overbevisning, men det er vel så mange eksempler på det motsatte.

Reduksjon

Syse skjønner at noen av argumentene i kronikken kan misforstås, men samtidig er han redd for en form for reduksjonisme.

– Jeg er ikke uenig med Hessen som mener at moral kan finnes i menneskets natur, men jeg er redd for å si at man kan forstå eller grunngi all moral ved å redusere det kun til biologi. Det ene utelukker ikke nødvendigvis det andre. Den religiøse dimensjonen kan fortelle oss noe viktig om moralens grunnlag.

Hauglid på sin side er til dels enig med Hessens tanke om at det bor noe godt i menneskets natur.

– Jeg føler ikke at livet er en kamp for å oppføre seg ordentlig. Selv om man ikke alltid lever opp til forventningene, så går det jo stort sett ganske greit.

LES MER: Tro ikke avgjørende for moral

Amerikansk åpenhet

Samtidig, i USA, viser en helt fersk undersøkelse fra Pew Research Center at stadig flere voksne amerikanere mener det ikke er nødvendig å tro på Gud for å være et moralsk menneske og ha gode verdier. Forskningen viser at 56 prosent representerer dette synet nå, sammenlignet med 49 prosent i 2011.

Økningen reflekterer at en stadig større del av den amerikanske befolkningen ikke har noe religiøs tilhørighet, men den er også et resultat av endrede holdninger blant de som faktisk identifiserer seg med en religion, inkludert hvite protestanter, skriver Pew.

Biolog Dag Olav Hessen synes tallene er overraskende.

– Det er interessant at et land som er så sterkt dominert av lavkirkelige bevegelser også går denne veien. Her til lands vil jeg tenke at de fleste religiøst troende ikke mener Gud er en forutsetning for å være gode, trolig heller ikke for etisk bevissthet.

LES OGSÅ: Mobiliserer teologisk mot transhumanisme

Kyniske

Selv føler han det er urettmessig at et gudsbilde skal være avgjørende for menneskers moral.

– Jeg er sterkt uenig i at det gode betinges av en gudstro. Det var faktisk mye av utgangspunktet for skepsisen mot Darwins evolusjonsteori. Man tenkte at vi dermed fjernet det unike ved mennesket som moralsk aktør, og sa at fra naturens side har vi bare det negative i oss.

Hessen mener dette ikke er så fjernt fra et religiøst menneskesyn.

– Man har kanskje inntrykk av at det er biologene er misantropiske når det gjelder menneskets natur, men innen religioner finner man kanskje er mer pessimistisk syn, jamfør ideen om arvesynden.

Han understreker likevel at han ikke er redd for å trekke inn gudsbegrepet.

– På det beste spiller religion på lag med de gode sidene ved mennesket, og jeg vil ikke på ingen måte avskrive religion som et positivt bidrag til det gode i oss. Men den er ikke nødvendig for å begrunne det gode i oss, og det er ikke der verken moralen eller etikken kommer fra.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion