Nyheter

Bilder som splitter Israel

Israelske styrkers kontante tømming av Amona-bosetningen har skjedd parallelt med grønt lys for 6.000 nye bosetterboliger fra israelske myndigheter.

Bilde 1 av 3

Året har startet med stor dramatikk rundt israelsk bosetningspolitikk. Israelske aviser og fjernsyn har denne uken vært fulle av bilder de fleste israelere ikke ønsker å se: Israelske sikkerhetsstyrker som med makt bærer bort jødiske bosettere som gjør kraftfull motstand og trygler om å få bli værende.

– Jøder kaster ikke ut jøder, har vært blant de forbitrede anklagene fra de ytterliggående bosetterne som denne uken er blitt kastet ut fra bosetningen Amona.

Ulovlige utposter

Amona ligger på Vestbredden, nær det palestinske administrasjonssentrumet Ramallah, og er den største av om lag hundre såkalte utposter. Dette er små bosetninger uten israelsk godkjenning, i motsetning til de større bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, som totalt huser 700.000 israelere.

Selv om israelske styrker denne uken bare effektuerte en israelsk høyesterettsdom fra 2014, som fastslo at Amona var bygget på privat palestinsk eiendom og måtte rives, har rivingen og den fysiske utkastelsen av flere hundre mennesker pisket opp følelser på begge sider.

– Dette er hjemmet mitt. Jeg vil bli her. Det er min rett å bli her. Dette er utkastelse, ødeleggelse, urettferdig og forbrytersk. Den mest grunnleggende loven er at Israel tilhører det israelske folket, sa en av bosetterne til en TV-kanal.

Refser aktivister

Den sosialdemokratiske opposisjonslederen Isaac Herzog går hardt ut mot aktivister som de siste dagene forskanset seg i en synagoge, der de nektet å etterkomme kravet om å forlate Amona. Han sammenligner protestantene med de ytterliggående jødene som drepte et lite barn og foreldrene i et brannangrep mot huset deres i den palestinske landbyen Duma sommeren 2015:

– Det er en direkte sammenheng mellom voldelige pøblene vi så i de siste timene i Amona, og undergrunnsbevegelsen som utførte Duma-massakren. En gruppe fredløse, uten noen forbindelse til de lovlydige Amona-beboere og andre bosettere, sier Herzog.

Flere hundre politifolk brukte flere timer på å bryte barrikadene og ta seg inn i bosetternes siste skanse i synagogen, der 2-300 personer ikke klarte å hindre politiet fra å utføre ordren fra israelsk høyesterett.

LES OGSÅ: Mer moderat tone fra Trump om Israel

Netanyahu beroliger

Statsminister Benjamin Netanyahu styrer en regjering som inkluderer ytterliggående partier som støtter også ulovlige utposter. Likud-lederen har anstrengt seg for å dempe splittelsen, ved å uttrykke forståelse for skuffelsen til de rundt 40 familiene som må flytte.

– Jeg deler med dere den store smerten for familiene som ble tvunget til å forlate hjemmene sine, som faktisk måtte forlate sine livsverk, sa Netanyahu torsdag, samtidig som han understreket at Israel som rettsstat må gjennomføre den rettspålagte evakueringen av Amona.

Statsministeren gjentok samtidig et løfte om å bygge den første nye bosetningen på mange år:

– Vi forstår alle deres store smerte, og vil derfor sette opp en ny bosetning på statlig grunn, sa Netanyahu.

Trump-effekt

Etter at Donald Trump overtok som president i USA, har israelske myndigheter godkjent flere nye utbygginger av bosetninger. De siste to ukene skal det totalt ha blitt godkjent over 6.000 nye boliger for israelske bosettere på palestinsk territorium.

Verdenssamfunnet regner Israels bosetninger på Vestbredden som ulovlige i henhold til folkeretten, noe Israel avviser.

LES OGSÅ: Provoserer med Holocaust-mote

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter