Nyheter

Bibelskoler under lupen

En tredel av de 1.000 elevene på norske bibelskoler er utenlandske statsborgere. Det synes ikke kunnskapsministeren er bare greit.

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen mener dette kan «reise spørsmål om skolene fylles Stortingets intensjoner med skoleslaget». Derfor vil han nå foreta en gjennomgang av finansieringsordningen og regelverket for disse skolene.

Vil ha dialog

Generalsekretær Jan Erik Sundby i Kristne Friskolers Forbund (KFF), interesseorganisasjonen for blant andre bibelskolene, har forståelse for kunnskapsministerens initiativ.

– Men vi håper og tror at departementet er interessert i å gå i dialog med oss og med lederne på bibelskolene, sier Sundby til Vårt Land.

– Innebærer Torbjørn Røe Isaksens svar at finansieringsordningen for bibelskolene står i fare?

– Jeg oppfatter ikke at statsråden tenker at bibelskolene skal få en ny finansieringsordning.

– Erkjenner dere at situasjonen med til dels en svært stor andel utenlandske elever kan være problematisk?

– Vi er enige i at intensjonen ikke har vært at disse skolene skulle ha en veldig stor andel utenlandske elever. Flere av skolene dette gjelder er blitt overrumplet av søkertilgangen fra utlandske elever, og de har ikke ønsket en slik situasjon, svarer generalsekretæren i KFF.

LES OGSÅ: Vet ikke hvor mange de er

Har kartlagt

Vårt Land skrev i sommer om tematikken. I fjor var mellom 110 og 120 av 150 elever ved landets største bibelskole, i Filadelfiakirken Oslo, utenlandske. 90 prosent av dem var fra Filippinene.

I høst har Dagen fulgt opp og kartlagt andelen bibelskoleelever med bakgrunn fra andre land. Det er først og fremst sentrumsnære bibelskoler i Oslo og Stavanger som har en svært høy andel utenlandske studenter. Øverst på lista er Misjonssambandets Fjelltun Bibelskole i Stavanger, hvor det ikke er én eneste norsk statsborger blant de 32 elevene.

LES OGSÅ: Fyller bibelskolen med au pairer

Anne Tinglestad Wøien, Senterpartiets medlem i Stortingets utdanningskomité stilte nylig kunnskapsministeren et skriftlig spørsmål om bibelskolene oppfyller intensjonen i friskoleloven.

Hun viste til at «det kan se ut som om au-pairer og enkelte av deres familier ser på bibelskole som et alternativ til å utvide oppholdet sitt i Norge... Om bibelskole er en ‘lovlig’ mulighet for å forlenge sitt opphold i landet kan dette undergrave skolene selv og dagens lover og regler for opphold i Norge».

Ikke ulovlig

I svaret påpeker kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at «bibelskolene skal etter loven være åpne for alle, og inntaket av elever skal foretas etter saklige kriterier». Han understreker at det ikke er i strid med loven å ta inn utenlandske elever så lenge disse har oppholdstillatelse i Norge.

Til Dagen sier Tinglestad Wøien at det bør vurderes å settes et tak på hvor mange utenlandske statsborgere det kan være på en skole.

Jan Erik Sundby i KFF sier at en del skoler, uten å være klar over det, har tatt inn utenlandske elever som har benyttet inntak ved skolen og oppholdstillatelsen fra UDI som en tilgang til landet.

LES OGSÅ: – Bryr oss ikke om støttekronene

Stykkprisfinansiering

– Flere av disse har ikke vist seg på skolen, og skolen får selvsagt heller ikke tilskudd for disse elevplassene, sier Sundby.

I mars 2015 hadde KFF og bibelskolerektorene et møte med Utlendingsdirektoratet (UDI) der man ble enige om noen kjøreregler for håndtering av slike tilfeller.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bibelskolene mener at de fleste utenlandske elever er gode til å møte fram, delta i undervisningen og gjennomføre skolegangen. KFF ønsker ikke at muligheten stenges for at bibelskoler kan ha utenlandske elever.

– Skolene har nå en jobb å gjøre på dette området. Vi drøfter måter som hver enkelt skole kan benytte på lovlig vis for å regulere andelen utenlandske elever. Noen ønsker å sette en egen kvote for utenlandske søkere. Noen stiller allerede krav om kirketilhørighet, andre krever bestått språktest. Et annet tema er om skolene ikke skal rekruttere direkte fra utlandet, sier Sundby.

LES OGSÅ: Glad for ordningen

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter