Nyheter

Bibel-nei fra menigheter

Alle husstander i Sogn og Fjordane skulle i år få hver sin bibel, men initiativtakerne fikk ikke støtte på grasrota.

– Totalt sett var ikke engasjementet stort nok, sier prost i Den norske kirke i Sogn, Kjetil Netland.

Han er leder bak den tverrkirkelige aksjonsgruppa Bibelen til Alle – Sogn og Fjordane, som ble opprettet i fjor med ett mål for øyet: De ville skape blest om Bibelen. Det ville de få til ved å dele ut én bibel til hver husstand i fylket. En tilsvarende aksjon ble gjennomført i Finnmark for to år siden med Ungdom i Oppdrag i spissen.

– For å få slagkraft i aksjonen tenkte vi at den måtte gjennomføres i hele Sogn og Fjordane. I mer enn halvparten av kommunene mangler det lokalt grunnlag som er sterkt nok, og derfor ble aksjonen lagt på is, sier Netland.

LES OGSÅ: Nå får alle i Østfold ny bibel

Uvant metode

I ett år jobbet han og et styre på åtte medlemmer fra ulike kirkesamfunn for å konkretisere planen og skape entusiasme omkring den. Ifølge Netland har de møtt noen motforestillinger, som at Den norske kirke allerede bruker mye ressurser på å dele ut Bibelen til konfirmanter, femteklassinger og brudepar. Andre synes det var uvant å skulle gå fra hus til hus og dele ut bøkene.

– Men for de fleste var det først og fremst kapasitetsutfordringer som bremset dem. De hadde nok med å få sitt eget arbeid til å gå rundt, sier Netland.

LES OGSÅ: Biskop sier nei til bibelutdeling

Gammel språkform

Heller ikke Bibelen til Alle – Østfold får udelt støtte. De ønsker å dele ut bibler til alle de 127.000 husstandene i fylket, men Borg-biskop Atle Sommerfeldt har sagt nei til at Borg bispedømme deltar i prosjektet, skrev nylig Vårt Land.

– Vi mener at hovedproblemet er at folk ikke bruker biblene – ikke at de ikke har, eller ikke har råd til å kjøpe en, sa biskopen.

Ifølge Det norske Bibelselskap finnes det 1,6 bibler per nordmann. Bibler til alle husstander i Sogn og Fjordane – 40.000 stykker – vil koste mellom 2,5 og 3,5 millioner kroner, anslår styret.

– Har ikke nordmenn nok bibler, aksjonsleder Kjetil Netland?

– Jo, det kan du si. Samtidig er dette et argument jeg ikke kjøper helt. Hvis vi kan dele ut en bibel som koster 60 kroner og det kan føre til at noen begynner å lese den, så er det verdt de kronene, sier han og viser til en forhåndsundersøkelse Ungdom i Oppdag gjorde i forkant av aksjonen i Finmark.

– Det viste seg at langt fra alle har en bibel i moderne språkdrakt. Du kan ha ti bibler i bokhylla, men det hjelper ikke hvis den ikke har en aktuell språkform.

LES OGSÅ: Delte ut bibler til hele Finnmark

Feil grunnlag

For styret i Bibelen til alle - Sogn og Fjordane er imidlertid ikke utdeling av Bibelen et mål i seg selv.

– For oss har utdelingen først og fremst vært tenkt på som et virkemiddel for å skape blest omkring Bibelen og få folk til å bruke den. Erfaringene fra Finnmark viser at Bibelen fikk en oppmerksomhet som den ellers aldri ville fått hvis ikke lokale personer hadde kommet på døra og lagt den i hånda på folk.

Han får støtte av Andreas Nordli, leder i Ungdom i Oppdrag. Han mener derfor at Borg-biskopen sa nei til prosjektet i Østfold på feil grunnlag.

– Målet er å skape engasjement rundt Bibelen. At alle har bibler er dessuten feil, viser uavhengige undersøkelser vi har gjort. Rundt 40 prosent av alle mellom 18 og 29 år i Østfold har en bibel, og de fleste bibelutgavene er gamle, sier han.

LES OGSÅ: Ønsker bibelutdeling på skolene

Skal nå hele Norge

Bibelen til alle-konseptet springer ut fra Youth With A Mis­sion (YWAM), som er navnet på Ungdom i Oppdrag internasjonalt. De har satt seg et mål om at verdens husstander skal få hver sin bibel. I Norge skal Bibelen i første omgang deles ut i Nord-Troms. I disse dager skal også en Bibelen til alle-aksjon settes i gang i Hedmark.

– Selv om visjonen om å tilby en Bibel til hvert hjem i verden springer ut fra YWAM, er ikke dette en visjon vi ønsker å eie alene. Dette er en visjon som eies av flere og flere internasjonale misjonsorganisasjoner, sier Nordli.

LES OGSÅ: Forventer sensasjonelt bibelfunn

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter