Nyheter

Betsy DeVos skal styre middelmådig skole

USAs nye utdanningsminister Betsy DeVos er ivrig forkjemper for kristne og andre privatskoler, men har null erfaring fra den offentlige skolen.

Den søkkrike 59-åringen fra Michigan klarte med et nødskrik å bli godkjent av Senatet, takket være en avgjørende stemme fra visepresident Mike Pence.

Hennes store forkjærlighet er kristne privatskoler. Som mangeårig økonomisk bidragsyter og aktivist for å få flere offentlig finansierte privatskoler i USA, skal hun nå styre en sektor der 90 prosent av elevene går i den offentlige skolen.

– Regjeringen suger virkelig, uansett hvilket parti som styrer, sa DeVos på en utdanningskonferanse i 2015. Hun kalte amerikansk skole antikvert og pinlig dårlig, moden for reformer med større plass for privatskoler. Om lærerne sa hun at de «lønnes for dårlig, og sparkes for sjelden».

Arvinger til kjempeformuer

DeVos og ektefellen kommer fra søkkrike og konservative kristne familier, som blant annet har donert 200 millioner dollar til det republikanske partiet.

Hun tilhører Den reformerte kirken i USA og gikk på kalvinistiske Calvin College i hjemstaten, der de ansatte blir pålagt å sende sine barn på kristne videregående skoler.

Nå skal hun overta ansvaret for en skole som på den siste PISA-rangeringen for 15-åringer, bare skårer middels blant OECD-landene i naturfag og lesing. I matematikk skårer amerikanske elever dårligere enn snittet.

LES MER: Norden sliter også

Tung start etter senathøring

– Hun er den minst kvalifiserte i en historisk ukvalifisert regjering, hevdet den demokratiske senatoren Chuck Schumer, da visepresident Mike Pence sikret godkjenning av DeVos med 51 mot 50 stemmer i Senatet.

Den dypt religiøse Betsy DeVos har aldri selv undervist på eller gått på noen offentlig skole. De fire barna har gått på kristne privatskoler og fått hjemmeundervisning.

Hennes store kampsak i hjemstaten Michigan har vært å åpne opp for privatskoler som kan drive med offentlig støtte og ta ut profitt, noe hun mener vil gi økt konkurranse og bedre skoletilbud, også for svake elever.

Uten tillit fra lærere

DeVos møtes med massiv mistillit fra lærernes fagforening (AFT) med 1,6 millioner medlemmer. Ifølge AFT-president Randi Weingarten har DeVos hatt enorm innflytelse på skolesektoren i hjemstaten Michigan:

– Resultatet? Prestasjonene har gått ned over hele delstaten. I tillegg til medierapporter om tøylesløs korrupsjon, rangerer nesten havparten av de offentlig finansierte privatskolene i bunnen blant amerikanske skoler, og de offentlig finansierte privatskolene ligger 84 prosent under delstatsgjennomsnittet i matematikk og 80 prosent i lesing, skriver Weingarten på AFTs hjemmeside.

Hun mener at DeVos «med sin lange historikk som motstander av offentlig utdanning, burde vært diskvalifisert» fra utdanningsposten.

Særlig i storbyen Detroit har privatskolepolitikken feilet, der private skoler har fått fortsette for skattebetalernes regning tross elendige resultater.

Kristen verdikamp

DeVos-familien har donert millioner av dollar for å fremme privatskoler og konservative, kristne verdisaker, inklusive til organisasjoner som tilbyr omstridt terapi av homofile for å endre deres legning.

– Hun har brukt sin ekstraordinære rikdom til å destabilisere og trekke ut penger fra den offentlige skolen, og har fremmet feilslåtte skolekuponger og profittbaserte, offentlig finansierte privatskoler som har gitt langt større gevinst for eiere enn for elevene, skriver lærerbossen Randi Weingarten

Hun er dessuten bekymret fordi DeVos-familien har knyttet skolevalg til «å tjene et større rike». Det oppfatter hun som kodespråk for å bruke offentlige midler til å gjøre kristne skoler til sentre i lokalsamfunnet, i strid med grunnlovstillegget om skille mellom kirke og stat.

LES MER: Abortkamp i USA

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter