Nyheter

Betalte for baby-løgn

I midten av mai ble det meldt at en åtte måneder gammel baby døde av israelsk tåregass avfyrt mot palestinske demonstranter på Gaza. Historien var en ganske annen.

Meldingen fra det palestinske helsedepartementet gikk ut på at jenta ble eksponert for gassen da israelske styrker gikk hardhendt til verks mot demonstranter som nærmet seg den israelske grensen 14. mai.

62 palestinere ble drept og over 2.700 ble skadd denne dagen. En Hamas-talsmann skrøt etterpå av at 50 av de drepte var medlemmer av Hamas.

Mange medier, inkludert Vårt Land, omtalte historien om babyen Layla al-Ghandour som angivelig skulle ha dødd etter å ha fått i seg tåregass.

Raskt sådd tvil

Det ble raskt sådd tvil om historien da palestinsk helsepersonell gikk ut med opplysninger om at babyen hadde helseproblemer fra før, og at tåregass neppe var årsaken til dødsfallet. Ti dager senere ble babyen strøket fra Gaza-myndighetenes liste over døde i demonstrasjonene.

Nå er det kommet fram nye opplysninger i saken, i en anklage israelske påtalemyndigheter har reist mot en slektning av den døde babyen. Mahmoud Omar (20) ble pågrepet i et forsøk på å infiltrere inn i Israel, der han ville antenne en ubemannet israelsk militærpost.

– Ble betalt av Hamas

Ifølge papirene fra distriktsdomstolen i Beersheba, har den pågrepne fetteren til babyen i avhør innrømmet at jentas familie ble betalt av Hamas for å si at hun døde som følge av israelsk tåregass.

I realiteten var ikke babyen i nærheten av grensen, og hun skal ha dødd av en medfødt blodsykdom. I fjor skal broren, en seks måneder gammel gutt, ha dødd av samme blodsykdom.

Skal ha fått 2.200 dollar

Ifølge rettspapirene fra avhøret av Mahmoud Omar, skal familien ha mottatt 2.200 dollar fra Hamas-lederen i Gaza, Yahya Sinwar, for å gå ut med den falske påstanden.

Siden slutten av mars er minst 130 palestinere skutt og drept av israelerne i forbindelse med demonstrasjoner langs grensen mellom Gaza og Israel.

De aller fleste ofrene er skutt og drept med skarp ammunisjon på flere hundre meters hold av soldater stasjonert langs den strengt bevoktede grensen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter