Nyheter

Betaler husly hos eldre kvinne med sex

Arbeidsmigranter blir grovt utnyttet i Norge.

Norske arbeidsgivere og boligeiere utviser stor vilje til å utnytte sårbare utlendinger som kommer til Norge for å skaffe seg jobb og en trygg framtid.

I en fersk rapport forteller Kirkens Bymisjon at personer som er lette å utnytte økonomisk også er sårbare for seksuell utnyttelse og overgrep: «Dette kan for eksempel innebære å måtte yte seksuelle tjenester i bytte mot husly, jobb, beskyttelse eller lignende».

Rapporten forteller om en ung, søreuropeisk mann som lever av dagjobber og greier seg sånn noenlunde økonomisk. Men han kommer ikke inn på boligmarkedet, til det er inntekten verken høy nok eller tilstrekkelig stabil. Han har bodd på seksmannsrom på et av Oslos billigste overnattingssteder og i kollektiv med norske rusavhengige. Nå bor han hos en norsk kvinne. Hun er mye eldre enn han. «Han er avhengig av henne for å ha et sted å bo og «betaler» med seksuelle tjenester», skriver Bymisjonen.

LES MER – Blir verre med den nye arbeidsmiljøloven

Slaver

Kirkens Bymisjon driver flere institusjoner i Oslo. Noen er permanente, andre er opprettet for å møte akutte behov. Felles for alle er at mange av brukerne er arbeidsinnvandrere som faller mellom alle stoler. De får ikke jobber med skikkelige lønninger. De får ikke ordnede boforhold.

Nå har Bymisjonen samlet møter med utbyttede arbeidsmigranter i det de kaller en erfaringsrapport. Den forteller om urimelig lange, tunge og til dels farlige arbeidsdager og slavelignende bindinger til arbeidsgivere som underslår lønn og jukser med skatteinnbetaling eller andre forpliktelser.

– Vi ser seksuell utnytting, åpenbar diskriminering og svake eller manglende rettigheter til helsehjelp, forteller generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal.

Utslitt

Rapporten forteller at papirløse og fattige tilreisende arbeidssøkende særlig finner arbeid i jordbruk, byggebransjen, bilpleie, restaurant, renhold og matvarehandelen. Mange får også dårlig betalte vaske- og byggejobber i private hjem.

– Det fattige, migrerende Europa har nå representanter i alle våre byer, sier Hvambsal.

I rapporten skriver Bymisjonen at «mange mennesker i Norge er villige til å utnytte andres svake stilling, det gjelder både private enkeltpersoner og lokale arbeidsgivere» – og forteller om en ung rumener.

«Han virket trøtt, svettet og så tynn og syk ut. Ansatte på Møtestedet lurte først på om han var ruset, men det viste seg at mannen var utslitt.»

Han jobbet 12 timer dagen, sju dager i uken, på et bilvaskeri. Han hadde ingen arbeidskontrakt, bodde i leiligheten til arbeidsgiver som trakk husleie og mat fra lønnen hans – som var 50 kroner timen. Mannen opplevde ikke å ha frihet, men våget ikke å avbryte arbeidsforholdet. Han var glad for å ha en jobb.

LES MER Aldri har det vært færre fattige

Påvirke

– Hva i denne rapporten sjokkerer deg, Hvambsal?

– Vi viser fram elendige arbeidsvilkår, elendige boforhold og manglende helsehjelp. Jeg er sjokkert over hvor lite mange arbeidssøkere tar til takke med. Men for mange er alternativet ingenting; ingen jobb i hjemlandet, ingen mulighet til å vende hjem – og ingen velferdsordninger som kan fange dem opp, verken i hjemlandet eller i Norge.

– Hva vil dere med rapporten?

– Vi vil tre ting; avdekke, påvirke og lindre. Vi vil vise fram, for både myndigheter og hvermannsen, at utbytting finner sted, vi vil påvirke ansvarlige, både nasjonalt og lokalt – og vi vil tilby bistand og lindrende tiltak selv, sier Hvambsal og trekker særlig fram helsehjelp.

Razzia

I byene Oslo, Bergen og Stavanger er det opprettet tverretatlige samarbeid mot arbeidsmarkedskriminalitet mellom Arbeidstilsynet, Skatteetaten, politi, kemner og NAV.

Disse etatene har særlig blinket seg ut byggenæringen. Og de gjør funn som underbygger funnene i rapporten fra Kirkens Bymisjon.

Arbeidstilsynet forteller at razziaer avdekker både svart arbeid og sosial dumping. De tverretatlige samarbeidsprosjektene mot arbeidsmarkedskriminalitet fant flere alvorlige feil da 55 byggeplasser i Bergen og Oslo fikk uanmeldt besøk i høst.

Utvist

Blant sakene som ble avdekket var:

• ett foretak ble anmeldt for bruk av svart arbeid, to foretak ble anmeldt for bruk av ulovlig arbeidskraft.

• fire personer ble anmeldt for å arbeide uten oppholdstillatelse.

• en person ble utvist på grunn av ulovlig opphold i Norge.

– Resultatene av aksjonen viser at det er viktig at vi er ute på kontroller. Der vi finner brudd på en etats regelverk, finner vi ofte brudd på andres. Når etatene samarbeider kan vi slå ned på arbeidsmarkedskriminalitet med større kraft og presisjon, sier Knut Andreas Lervåg, som ledet aksjonen i Bergen.

Vaskekrim

I Oslo har politiet, Skatt Øst, Kemneren i Oslo, Arbeidstilsynet og NAV drevet kontroller av hovedstadens bilvaskehaller. Samarbeidet har navnet «Operasjon Vaskebjørn». Siden det ble etablert i 2011 har prosjektet avdekket det Oslo-politiet kaller «slavelignende» forhold i bilrenholdsbransje.

Ulovlige innvandrere bor og jobber i vaskehallene for svært lave timelønninger. En razzia i fjor avdekket at Oslo kommune var storkunde hos ett slikt vaskefirma. Kommunen hadde en avtale om å få vasket bilene sine utvendig og innvendig for bare 200 kroner per bil, fortalte NRK.

Bydel Nordre Aker beklaget avtalen, og vedgikk at man burde ha sett av avtalen var ulovlig.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter