Nyheter

Betaler flyktningregning med bistandspenger

Det kommer flere flyktninger til Norge, og flere sendes hjem. Derfor tar regjeringen 112 millioner kroner fra bistandsprosjekter.

Hjelpeorganisasjonen Caritas Norge reagerer på denne omdisponeringen, og mener regjeringen bør finne rom til å løse begge oppgaver uten reduksjoner.

– Som et av verdens rikeste land bør Norge unngå å kutte i bistanden til noen av verdens fattigste land, selv om antallet flyktninger til Norge øker, sier generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg.

I vårens reviderte budsjett flyttes over 112 millioner kroner fra forskjellige bistandstiltak utenfor Norge til primært flyktningtiltak i Norge. Bistanden generelt vris også mot klima og likestilling.

LES OGSÅ: Når ikke prosentmålet

Kommer flere

Utenriksdepartementet opplyser at antallet flyktninger som beregnes å ankomme til Norge vedtas i desember, og er kun et anslag. Og man vet heller ikke i desember hvor mange flyktninger som ønsker å reise hjem. Derfor må regjeringen nå omdisponere 112 millioner kroner for å dekke økte utgifter.

Utlendingsdirektoratets ankomsttall viser at det kom 667 asylsøkere til Norge i perioden januar-april mot 622 i samme periode i fjor.

Afrika-kutt

De største kuttene er områdebistand til Afghanistan – redusert med 24 millioner, regionbistand Afrika – kuttes med 20 millioner og internasjonale utdanningsprosjekter med 41 millioner – til International Finance Facility for Education.

Det er også kuttet 57 millioner i budsjettet til Norec, som før het Fredskorpset. Kuttet forklares med redusert virksomhet mens Norec flyttes fra Oslo til Førde.

Om Afghanistan-kuttet på 24 millioner står det bare at bevilgingen reduseres «for å dekke økte utgifter til andre formål over bistandsbudsjettet».

Om Afrika-kuttet står dette at «det er rom for en mindre reduksjon på posten grunnet overførte midler fra 2018». I tillegg viser departementet her til at man øker bevilingene til innsatsen mot barne- og tvangsekteskap samt kjønnslemlestelse.

Omprioriteringene er i tråd med OEDCs regelverk som sier visse utgifter knyttet til flyktningers opphold i Norge og reintegrering i hjemlandet klassifiseres som offisiell bistand (ODA) og belastes bistandsbudsjettet.

Likestilling

En av økningene i bistandsbudsjettet er likestillingspotten, som økes med 44 millioner kroner.

Dette er området på bistandsbudsjettet som økes nest mest. Man øker innsatsen i arbeidet mot «skadelige skikker» gjennom FN. Dette gjelder både barne- og tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Det påpekes videre at den største forekomsten av barneekteskap finnes i Afrika sør for Sahara, og at kjønnslemlestelse også er mest utbredt i Afrika – særlig i vest, øst og nord-øst. Man vil også øke støtten til FNs arbeid mot kjønnsselektering.

Svalbard

Pengedrysset av bistandsmidler over Norge har mer: Ifølge revidert budsjett er også 65 prosent av utgiftene til utbedring av frøhvelvet på Svalbard kategorisert som «offisielt utviklingshjelp (ODA)». Det vil si at man kan bruke av bistandsmidler til å betale for utbedringen.

Departementet har i utgangspunktet en egen post til denne utbedringen, men utgiftene dekkes ikke innenfor posten. Derfor tilfører man 22,8 millioner via bistandsbudsjettet.

Matsikkerhet

Samlet foreslår regjeringen å kutte i posten for matsikkerhet, et av Caritas Norges viktigste satsningsområder, med 11 millioner kroner. Dette betyr 9 millioner færre kroner som kan brukes til å forberede fattige i land som DR Kongo og Uganda på en verden der klimaet gjør matproduksjon vanskeligere.

– I en tid med klimaendringer som forverrer forholdene for de aller fattigste er arbeidet for økt matsikkerhet og bekjempelse av sult noe av det viktigste som finnes. Derfor synes vi det er trist at regjeringen velger å kutte i akkurat denne posten, sier Skretteberg.

Det totale bistandsbudsjettet i 2019 er på rundt 38 milliarder kroner.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter