Nyheter

Beskylder kirken for grådighet

Forbundsleder mener kirken 
må ta til orde mot endringer i tomtefesteloven. 
– Underlig kritikk, sier kirketopp.

Regjeringen la i mars fram forslag om endringer i tomtefeste­loven. Dette vil komme grunn­eiere i Norge til gode, fordi feste­avgiften kan økes.

En av landets største grunn­eiere er Opplysningsvesenets fond (OVF). De er blant annet ­eiere av prestegårder, preste­boliger, festetomter og store skogarealer. Fondet skal komme Den norske kirke til gode og er underlagt Kulturdepartementet.

LES OGSÅ: Ateistar krev del i kyrkjefond

– Folk gråter

Nå reagerer leder av Tomtefesterforbundet, Grethe Gjertsen, på at OVF kan tjene mer penger på bekostning av tomtefesterne.

– De skjønner ikke kirkens grådighet, sier hun.

– Kirken bør tenke seg grundig om etisk, og ikke bare ­legge markedstenkning til grunn. Dette­ dreier seg om folks hjem, sier Gjertsen.

– Hvorfor kritiserer du kirken for å være grådig når OVF er et selvstendig fond som er underlagt Kulturdepartementet?

– Det er ikke jeg som kritiserer kirken, men våre medlemmer. De ringer inn og frykter at festeavgiften nå økes. Jeg har selv opplevd å ha gråtende folk på tråden som sier de må låne penger av barna for å betale feste­avgiften, sier hun.

– Er det ikke rimelig at OVF forvalter sine ressurser på en måte som gir best mulig avkastning?

– De bør forvalte fondet ut fra en etisk norm også. Hvis disse lovendringene blir vedtatt, vil det være ganske alvorlig for mange mennesker.

LES OGSÅ: Sp vil la kirkefondet betale oppussingen

– Hva bør kirken gjøre?

– De bør komme på banen med et alternativt forslag til regjeringen, sier Gjertsen.

I forslaget fra ­regjeringen kan bortfesteren (den som eier tomten) ved forlengelse­ av festeavtalen kreve­ regulering av festeavgiften ved et «engangsløft». Den regulerte festeavgiften skal utgjøre 2,5 prosent av råtomteverdien, men begrenset med et «tak» på 11.378 kroner per mål tomt, eller­ per tomt hvis den er mindre enn et mål.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Underlig

Gerd Karin Røsæg,­ fungerende direktør i Kirke­rådet, er uenig i at kirken er grådig i denne saken.

– Det er underlig å beskylde kirken for noe som helst her, sier Røsæg og fortsetter:

– OVF er en viktig bidragsyter til Den norske kirke. For at fondet skal være det, må det ha inntekter fra eiendommene sine. Vi er trygge på at OVF opererer innen­for­ regelverket, samtidig som de ivare­tar hensynet til festesiden.

– Kan denne saken skade ­kirkens omdømme?

– Så lenge vi har tiltro til at fondet tar hensyn til festerne, kan jeg ikke se at dette skader kirken. Loven forutsetter at fondet driver etter markedspris, sier Røsæg.

LES OGSÅ: Kyrkjefond ut av Verdibanken

– Neppe dramatisk

Seniorrådgiver i OVF, Olav Andreas Røssaak, med ansvarsområde for tomtefeste, forklarer at fondet eier vel 4.500 festetomter hvor det i dag står private boliger. I tillegg kommer et betydelig antall­ fremfestetomter.

De fleste festekontraktene har en markedsreguleringsklausul som gjør at prisreguleringen kommer underveis i kontraktsforholdet, vanligvis etter 20 til 25 år.

– Økningen ved utløp av kontrakt vil neppe være dramatisk for våre festere, sier Røssaak.

I løpet av de neste ti årene vil om lag 100 festekontrakter, hvor det i dag står privatboliger, ­utløpe. Fester har da rett til å kjøpe­ tomten.

– Vanligvis ønsker de som fester tomten å kjøpe den i stedet for å forlenge kontrakten, sier han.

Har liten forståelse

– Hva ­synes du om utsagn som at kirken­ nå oppfattes som grådig som ­følge av regjeringens forslag?

– Det er beskyldninger vi av og til får, men jeg har liten forståelse for det. Vi ber bare om at de som leier tomter av oss, skal betale en pris som står i forhold til verdien av det de faktisk leier. Dette er noe alle som leier bort gjør, sier Røssaak og legger til:

– At pengene går til noe vi mener­ er et godt formål, er ikke et argument for å gi pengene bort til festerne.

– Tomtefesteforbundet får t­elefoner fra folk som mener de ikke har råd til en økning. Har OVF et etisk ansvar overfor ­disse?

– Vi opplever at det er svært få av våre festere som har problemer med å betale avgift, og vi forsøker å finne løsninger med dem som har behov for tilpasninger. Det er meget sjelden at vi må gå til inndrivelse, sier han.

LES OGSÅ: Kjøper ny bolig til ny biskop i Tønsberg

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter