Nyheter

Beskylder Amnesty for å prioriterer luksusprosti­tuerte

– En skam og helt uforståelig, sier kvinnesaks­for­kjempere om Amnestys ja til kjøp og slag av sex..

På et internasjonalt Amnesty-møte i Dublin tirsdag, vedtok organisasjonen at den skal arbeide for avkriminalisering av alle sider ved samtykkende sexarbeid.

Kvinnegruppa Ottar reagerer. De mener organi­sa­sjonen prioriterer luksusprosti­tuerte foran ofre for menneskehandel.

– De går inn for full legalisering av prostitusjon. Da jobber de ikke for å begrense prostitusjonen, tvert i mot åpner de opp for et større menneskehandelsmarked. I beste fall er det 
useriøst, sier leder Ane Stø.

Hun mener forbud mot kjøp 
er essensielt om man skal 
kunne gjøre noe med det internasjonale prostitusjonsmarkedet.

– Kriminalisering av kundene er et av de viktigste verktøyene vi har for å kunne begrense etterspørselen, uten at det går ut over de prostituerte. Å begrense markedet er avgjørende for å kunne gjøre få ned prostitusjonsindustrien både nasjonalt og globalt, sier Stø.

Hun redd Amnestys beslutning kan ha negative konsekvenser for arbeidet som gjøres globalt.

– Vi ønsker at flere land 
skulle gjøre som Norge og kriminalisere kjøp. Jeg frykter 
dette arbeidet vil bli vanske­ligere på grunn av Amnestys beslutning, sier Stø.

LES MER: Amnesty Norge vurderer å trosse moderorganisasjonen

600 underskrifter

Også 
internasjonalt vekker Amnestys nye standpunkt sterke reaksjoner. Den Internasjonale bevegelen mot salg av kvinner, Coalition Against Trafficking in 
Women (CATW), har sendt et protestbrev til Amnesty. Brevet har over 600 signaturer, fra blant annet kvinnerettighetsgrupper, tidligere sexarbeidere og internasjonale filmstjerner.

«Amnestys omdømme, som en organisasjon som står opp for menneskerettigheter for alle, vil bli alvorlig og uopprettelig ødelagt dersom de vedtar en slik politikk. Den tar parti med sexkjøpere og utnyttere, snarere enn ofre», skriver organisasjonen i brevet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Svake grupper

Madeleine Schultz, norsk journalist, og 
en av forfatterne bak boken 
«F-ordet 150 grunner til å være feminist», som kom ut tidligere i år, reagerer på grunnlaget Amnesty bruker når de sier at kriminalisering gjør livet til prostituerte farligere.

– De henter argumentasjonen sin fra blant annet rapporter fra Verdens helseorganisasjon. Dette er rapporter som har blitt sterkt kritisert, blant annet av organisasjoner som jobber med menneskehandelsofre i sexindustrien. Luksusprostitusjon er ikke en stor del av den internasjonale sexindustrien, og det er helt utrolig at Amnesty som en stor menneskerettighetsorganisasjon ikke tar det inn over seg, sier Schultz.

Hun mener beslutningen bryter med Amnestys mål om å hjelpe de svakeste.

– De gjør de det motsatte. De setter den lille andelen frivillige prostituerte foran alle de som utnyttes ufrivillig til prostitusjon. Det er helt utrolig. De overser millioner av ofre for menneskehandel, for å gi luksusprostituerte en stemme, sier Madeleine Schultz.

Hun håper det fremdeles er mulig å få organisasjonen til å snu.

– Derfor håper jeg folk både utenfor og inne i organisasjonen protesterer, sier hun.

LES MER: – Dette ligner abortbråket

– Absurd

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge mener feministene har misforstått, når de påstår Amnesty ønsker en full legalisering av sexhandel.

– Amnesty har i mange år bekjempet menneskehandel og utnyttelse til prostitusjon. Det kommer vi selvfølgelig til å fortsette med også i framtiden. Det er brudd på menneskerettigheter vi mener ikke at dette skal bli lovlig. Alle påstander om at vi løper sexindustriens ærend er absurde, sier han.

Han mener Amnestys beslutning viser at de forholder seg til realiteten, at det finnes mange prostituerte.

– I mange land behandles sexarbeidere svært dårlig av myndighetene, på grunn av ulike forbud. Vårt mål er å gjøre mest mulig for at sexarbeidere skal få de samme rettighetene og tryggheten som andre mennesker. Det betyr ikke at vi synes prostitusjon er bra, men mange steder gjør forbud prostituerte til fritt vilt. Det er det vi jobber mot å bekjempe, sier han.

Argumentet om at et forbud mot kjøp kan dempe etterspørselen etter prostituerte og slik føre til at færre havner inn i prostitusjonen er et argument han derimot har forståelse for.

Han mener likevel kriminalisering ikke er det eneste effektive virkemiddelet.

– Fattigdomsbekjempelse og tiltak mot marginalisering er viktig for å få ned omfanget av prostitusjon. Når man får bukt med fattigdommen og får på plass beskyttelse mot diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet og mot seksuelle overgrep og vold, er det ikke lenger rasjonelt for mennesker å velge prostitusjon som sitt levebrød.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter