Bernt Aardal var ukjent med nyheten om at Tor Mikkel Waras samboer Laila Anitha Bertheussen er siktet og pågrepet i forbindelse med brannen mot familiens bil søndag da Vårt Land ringte. I etterkant av dette har Wara meldt at han tar permisjon som statsråd.

– Dette er en bombe. Denne saken, alle disse hendelsene, har slått veldig sterkt inn i det politiske miljøet. Senest i går ble det nevnt i Stortinget, Wara fikk mye sympati. Mange har også kalt dette angrep på demokratiet. Det har vært mye oppstyr rundt saken. Det har blitt en ganske stor sak rent politisk, er Aardals umiddelbare reaksjon.

LES OGSÅ: PST har siktet justisministerens samboer

Bondevik: Belastende for Erna

Brannen har fram til nå vært satt i sammenheng med truslene mot Wara og familien. Aardal mener man bør være forsiktig med å tillegge Bertheussen noe motiv dersom det skulle vise seg å stemme at hun står bak bilbrannen søndag.

– Hvis det er slik at de har noe på samboeren hans, er dette en personlig tragedie. Sånn sett tror jeg man bør være litt forsiktig med å spekulere rundt eventuelle politiske virkninger av dette. Er det noen personlige ting inne i bildet bør man være forsiktig med å mene noe særlig om det. Men det er en stor skandale.

– Oppsiktsvekkende

– En oppsiktsvekkende utvikling. Det sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik på telefon fra Aserbajdsjan:

– Det er klart at en slik hendelse er en stor belastning for en statsminister. Solberg vet hva hun må gjøre for komme til bunns i saken, og så vurdere hvilke konsekvenser det får for justisministeren, sier han. Bondevik vil ikke kommentere saken ytterligere før han har mer informasjon, sier Bondevik.

LES OGSÅ: Politikere vurderer å slutte

Rasismeanklager

Det er kjent fem tilfeller av antatte trusler mot og angrep mot Wara og hans familie. Huset og bilen til familien har blant annet blitt utsatt for hærverk, ordet «rasisist» ble tagget på hjemmet deres. Hendelsene har blitt satt i sammenheng med et teaterstykke hos Black box-teateret i Oslo, som viste bilde av huset til familien i et stykke.

Senest onsdag gikk statsminister Erna Solberg ut og kritiserte teateret. Det samme har Bertheussen gjort i en kronikk denne uka. Derfor er dette ekstra spesielt, mener Aardal.

– Sjokkmelding

– Det er rene sjokkmeldingen. Vi har vel aldri opplevd noe lignende. Dette gjelder en justisminister fra Frp. Ikke minst har det vært spekulasjoner om hvorvidt dette er gjort av politiske grunner, om at noen ønsker å ramme ham som Frp-statsråd. Det har vært spekulasjoner fram og tilbake, det har også kommet påstander om at noen eller alle hendelsene er iscenesatt, sier Aardal.

Han mener saken får politisk betydning uavhengig av årsaken bak at Bertheussen angivelig har iscenesatt bilangrepet.

– Nettopp fordi dette har hatt så sterke politiske overtoner – det har vært mye spekulasjoner, statsministeren har også tatt opp saken, så blir det storpolitikk i norsk sammenheng. Selv om det kan virke som en personlig tragedie, sier Aardal.

Han påpeker at familien og Bertheussen har vært under mye press den siste tiden som følge av saken.

LES OGSÅ: Ingen mistenkte etter brannen i Waras bil

Innvandringspolitikk

Truslene har spesielt blitt koblet til Frps innvandringspolitikk. Derfor blir den også ekstra betent, ifølge Aardal. Wara er ikke noe åpenbart mål i den sammenheng, mener Aardal.

– Det har vært noe av det merkelige i denne saken, Wara er ikke en veldig omstridt person. I motsetning til en del andre, også tidligere justisministre i denne regjeringa, har han hatt en relativt lav profil og hatt ganske bred politisk appell slik han har framstått. Det er også en del av bildet, at man har slitt med å forstå hvorfor akkurat han og hans familie er angrepet, sier Aardal.

LES OGSÅ: Fortalte ikke om migrantsenter

– Må vurdere selv

Han mener Wara nå er i en svært vanskelig situasjon.

– Hvis det viser seg at samboeren har stått bak enten dette siste eller flere av hendelsene, vil det være naturlig at man får en diskusjon rundt hans stilling som justisminister. Men det er nok kanskje vel så mye han selv som må vurdere det. Han er satt i en veldig vanskelig situasjon, sier han.