Nyheter

Bergens-politikerne fant 130 kirkemillioner

I Bergen har det Ap-dominerte byrådet snudd de blåblå kuttene og funnet 130 ekstra kirkemillioner.

– Nå blir det jubel i Sædalen! Endelig ser det ut til å bli handling og ny kirke, sier Leidulf Øy, prest i kirkeløse Sædalen menighet sørøst i Bergen.

– Vi er veldig fornøyd. Dette er et håndslag til den virksomheten som kirken driver, sier konstituert kirkeverge i Bergen, Bjørg Sveinall Øgaard.

Mandag skrev Vårt Land om hvordan byrådet i Oslo, ledet av Arbeiderpartiet, kuttet budsjettet til kirkevedlikehold med en tredel.

I Bergen er det motsatt. Tirsdag ble det kjent at byrådet, som består av Ap, Venstre og Kristelig Folkeparti, har reversert Høyre og Fremskrittspartiets kirkekutt og funnet ekstra millioner for til sammen 130 millioner kroner de neste fire årene – inkludert millionene til Sædalen kirke.

LES OGSÅ: – Katastrofalt kirkekutt i Oslo

Måtte betalt uansett

I budsjettet som Høyre og Frp la fram før de gikk av, hadde de kuttet i en rekke poster, blant annet i kirkeinvesteringer. Vårt Land har fått innsyn i tilleggsinnstillingen som det nye byrådet legger fram torsdag (se faktaboks).

– Vi var alle forundret over at Høyre og Frp kunne foreslår slike dramatiske kutt. Kostnaden ville kommet tilbake til kommunen uansett, sier finansbyråd Dag Inge Ulstein (KrF).

Han peker på at når vedlikeholdsmidlene til alle andre kommunale bygg blir løftet til et forsvarlig nivå, blir det spesielt å kutte i kirkebygg som kommunen også er ansvarlig for.

– Kirken er en viktig ressurs for byen vår, og midlene rekker veldig langt. Nå står vi ovenfor en kjempeutfordring med flyktningsituasjonen. Her spiller kirken en viktig rolle i dialogarbeid for å forhindre ekstremisme og legge til rette for en livssynsmangfoldig by, sier han.

– Viktig samlingspunkt

Et av de prosjektene som byrådet har satt av 40 millioner kroner til, er ny kirke i Sædalen, et vekstområde der det ikke er utbygde møteplasser, ifølge Ulstein.

– Det haster mest med å få et samlingssted for alle ungdommene i bydelen vår, sier prest Leidulf Øy.

Menigheten har 150-200 konfirmanter hver år.

Øy er mer lettet enn overrasket over bevilgningen. På et folkemøte før valget fikk han veldig positive signaler fra Harald Schjelderup (Ap), som nå er blitt byrådsleder.

– Det ble sagt at de ikke bare ville reparere, men forebygge. Det er viktig i en bydel med masse barn og unge, sier han.

Vanskelige kutt

Konstituert kirkeverge i Bergen, Bjørg Sveinall Øgaard, er også glad for at løftene fra valgkampen er fulgt opp. Det blåblå budsjettet ville vært katastrofalt for Bergens-kirken, mener hun.

– Vi kunne ikke gjort et forsvarlig vedlikeholdsarbeid og holdt et anstendig nivå på gravplassene, sier hun.

Øgaard skulle gjerne sett at det kom mer penger til kirken, for behovet for investeringsmidler er høyt.

– Men vi må se realistisk på kommunens evne til å holde de store middelalderkirkene, sier hun.

Fornøyd med Ap-samarbeid

Kirken i Bergen har også etterspurt penger til diakonstilling til Slettebakken – et område med store sosiale utfordringer. Det får de, og finansbyråd Ulstein forklarer hvorfor:

– Slettebakken menighet ser ansvaret sitt. En diakon vil forebygge sosiale utfordringer og styrke det frivillige arbeidet, sier byråd Ulstein.

Han er svært fornøyd med samarbeidet i det nye byrådet og beskriver Aps ledere som verdibevisste og opptatt av tros- og livssynsfeltet.

– Budsjettet viser at de er geniunt interessert og ser hvor viktig feltet er for byen. Dette gjør de ikke bare for å få KrF med på laget, sier han.

Da de tre partiene i bergensbyrådet la fram sin plattform, inneholdt den en rekke punkter om tros- og livssynspunkter.

– Plattformen treffer KrFs DNA veldig godt og viser vei videre. Jeg er trygg på at vi skal klare å levere i fortsettelsen, sier han.

LES OGSÅ: Stille om religion i Oslo – motsatt i Bergen

Kjempet for kirkemillioner

Fram til i fjor sommer styrte KrF Bergen sammen med Høyre og Frp, men gikk av ut av byrådet etter konflikt om bybanen.

– Måtte dere kjempe for kirkemillionene da dere satt i byråd med Høyre og Frp?

– Ja, det måtte vi. Resultatet ser vi første året vi ikke er i byråd sammen. Budsjettet de la fram nå er et tydelig signal på at det ikke satt noen rundt forhandlingsbordet og utfordret dem, sier han.

– Hvor har dere funnet disse kirkemillionene?

– De store hovedgrepene i budsjettet vil vi ikke gå ut med før torsdag, men vi har gjort dette innenfor forsvarlige økonomiske rammer, sier han

– Kuttet over hele linjen

Helge Stormoen (Frp) er tidligere byråd for kultur, næring, idrett og kirke, og sitter nå i bystyret. Han forklarer de foreslåtte kirkekuttene med at Bergen by er i en vanskelig økonomisk situasjon.

– Ingen områder i min portefølje ble spart for kutt tilsvarende kutt. Til sammen måtte byrådet finne rom for kutt på en halv milliard, sier han.

Stormoen synes det er positivt for kirken å få oppjustert budsjettene sine, men han er spent på å se hvilke områder som salderes.

– Hva sier du til at KrF synes det er lettere å samarbeide med Ap enn med Høyre og Frp?

– Vi har hatt et utmerket samarbeid med KrF og vil også ha det i framtiden, sier han.

Andre store byer

I Stavanger har flertallspartiene (Høyre, Frp, Venstre, KrF, Senterpartiet og Pensjonistpartiet) gått inn for at rammen til kirkelig fellesråd videreføres og justeres for lønnsvekst. Kirken søkte om å få flere stillinger og mer penger til vedlikehold, men dette ble det ikke tatt hensyn til.

Budsjettet for Trondheim kommune er ikke klart. Ordførere Rita Ottervik melder at budsjettforslaget blir lagt fram 1. desember.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter