Nyheter

Berge Furre er død

– Han var en bauta i norsk samfunnsliv, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Bilde 1 av 6

– Det er med dyp sorg vi har tatt imot budskapet om Berge Furres bortgang. En bauta i SVs historie og i norsk samfunns- og åndsliv er borte, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Furre sovnet stille inn mandag 11. januar, 78 år gammel, etter å ha vært syk i lang tid.

– Partiet vårt skylder Berge Furre en stor takk for hans livslange innsats for vår bevegelse og de verdiene den står for. Det er en høvding som har falt bort, sier Lysbakken.

LES MER: SV-topp ønsker en mer politisk kirke

Mange roller

Furre ble født på Sjernarøy i Ryfylke, men flyttet til Oslo tidlig i tenårene da hans far døde i 1951, skriver Stavanger Aftenblad.

Fra tidlige studieår og gjennom hele sitt voksne liv har Furre spilt en sentral rolle på venstresiden i norsk politikk, både som skribent, taler og tillitsvalgt.

Han var stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti fra 1973 til 1977, og ledet partiet mellom 1976 og 1983.

Furre var professor i historie ved Universitetet i Tromsø mellom 1985 og 1986. Han var professor i kirkehistorie ved Universitetet i Oslo fra 1991 og har vært medlem i Oslo Bispedømmeråd, samt hatt en rekke andre kirkelige verv.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Uredd og nytenkende

– Berge Furre var ikke fornøyd med bare å være historiker, han skapte også historie. Vi vil huske ham som en av dem som skapte den moderne venstresiden i Norge, en nytenkende og uredd politiker. Han satte spor etter seg på mange områder i norsk politikk, fra EU-kamp og landbruk til internasjonal solidaritet og personvern, sier Lysbakken.

Berge Furre var leder i SV fra 1976 til 1983, stortingsrepresentant fra 1977 til 1981 og en av grunnleggerne av SV. Furre var også en viktig norsk akademiker, blant annet som professor i historie og teologi. Han var kjent for et bredt engasjement innenfor kultur, kirke og målsaken.

I 2003 mottok Berge Furre Fritt Ords pris «for uredd og kraftfull bruk av det frie ord i norsk offentlig liv gjennom flere tiår».

– Våre tanker er hos Berges familie i dag, og det er i forståelse med dem vi nå gjør nyhetene om bortgangen offentlig. For meg har Berge Furre og den politiske arven hans vært en stor inspirasjon, og vi i SV vil minnes ham med takknemlighet og glede, sier Lysbakken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter