Politikk

Ber Venstre vurdere samarbeids-brudd

Unge Venstre-leder Tord Hustveit mener hele 
samarbeidsavtalen må skrotes ­
om ikke regjeringen raskt trekker omstridt oljeforslag.

Internt i Venstre vokser harmen over regjeringens miljøpolitikk. Lederen av ungdomsorganisasjonen ber kort og godt Venstre-ledelsen om å bryte hele samarbeidet om ikke Høyre/Frp-regjeringen trekker forslaget om å bore etter olje ved iskanten.

– Om regjeringspartiene ikke trekker forslaget om å utlyse ­leteblokker i disse sårbare områdene, er det et klart brudd på samarbeidsavtalen. Det er vanskelig for oss å se hvordan den da fortsatt skal være gjeldende, sier Hustveit.

Det var i forrige uke regjeringen utlyste nye blokker – og områder ved iskanten var inkludert. I samarbeidsavtalen er det tydelig formulert at det ikke skal «iverksettes petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerrak eller på Mørefeltene».

LES OGSÅ: Venstre-leder vil kjempe frem trio uten Frp

Grønn kalddusj

To dager senere kom meldingen om at norske klimautslipp i fjor økte med 1,5 prosent. Det fikk Venstre-­leder Trine Skei Grande til å gjenta sitt ultimatum fra vårens landsmøtetale:

– Statsbudsjettet for 2017, som regjeringen arbeider med nå, må bli tidenes miljø- og klimabudsjett. Hvis det ikke blir det, så har ikke denne regjeringen noen framtid, uttalte Grande til pressen.

Venstre-lederen truer altså med brudd dersom ikke budsjettet blir historisk grønt. Og i sum øker styrken i Venstres irritasjon med regjeringen.

LES OGSÅ: Grande taler Frp ut - og MDG inn

Stole på.

– Skal en samarbeidsavtale fungere er det helt avgjørende at vi kan stole på at regjeringen forholder seg til den i sitt daglige arbeid, og ikke forsøker seg på å strekke og unngå den, slik de gjør nå, sier Unge Venstre-lederen.

– Hva tror du selv er grunnen til at olje- og energiministeren inkluderer iskanten?

– Det viser igjen litt av svakheten med samarbeidsavtalen: Regjeringen prøver å flytte deler av den over i sin favør.

– Kan ikke trussel om samarbeidsbrudd heller oppleves som et utpresningsforsøk?

– Nei, det er jo et svar på en situasjon Venstre blir satt i av dagens regjering.

Smuldre opp

Vårt Land kjenner til at sentrale personer i Venstre mener det slett ikke er noen tragedie om samarbeidsavtalen smuldrer opp. Det handler om at en rekke punkter er oppfylt, men også at regjeringen tøyer avtalen og ikke leverer. På asylfeltet har det vært anspent lenge.

Hos samarbeidsmakker KrF følger sentrale aktører Venstres åpne trusler med bekymring og spørs seg om hva som til slutt blir konsekvensene. I KrF er det asylsituasjonen – ikke grønne grep – som har skapt frynsete tillit. Men partiet vegrer seg mot så spisse utfall som Venstre-­profiler serverer.

LES OGSÅ: Venstre-topper vil skille seg fra Frp

Ikke i Aps favn

Unge Venstre-lederen mener partiet kan bidra til budsjettforlik, selv om Venstre bryter opp:

– Et brudd vil ikke nødvendigvis bety at vi ikke kommer til å være med å danne flertall om statsbudsjettet til høsten. Det vil heller ikke bety at vi snur oss mot Ap. Men det er ikke lenger grunnlag for et formelt samarbeid med regjeringen. Venstre bør derfor heller fristille seg, sier Hustveit.

«Egen politikk»

Han anbefaler at partiet bruker det siste året av stortingsperioden på å få flertall for egen politikk, uavhengig av enigheten fra Nydalen.

– Får ikke Venstre noe igjen for å beholde samarbeidsavtalen?

– Jo, og viktigst er vern av Lofoten/Vesterålen og budsjettsamarbeidet. Men også regjeringen burde se interessen i å ha Venstre ved sin side.

– Kan det ikke nettopp oppstå fare for vernet av Lofoten/Vestrålen?

– Venstre må uansett sette foten ned i spørsmålet om oljeboring ved iskanten, ellers skapes det presedens, svarer Unge Venstre-lederen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk