Nyheter

Ber Venstre droppe kampen mot sexkjøpsloven

– Det er ingenting liberalt ved å tilrettelegge for sexkjøp og menneskehandel, sier Venstre-profil. Han vil snu landsmøtet om sexkjøpsloven.

– Loven fungerer helt etter hensikten, sier Abid Q. Raja, ­stortingsrepresentant i partiet som i sin tid jobbet hardt for å stoppe sexkjøpsloven.

Målet med loven var å forhindre menneskehandel, få ned ­antall prostituerte og påvirke holdninger. Sommeren 2014 kom Vista Analyses evaluering. Konklusjonen var at loven virker og har levert på alle målene sammenlignet med innføringsåret 2009.

– Regjeringen og Venstre er imot sexkjøpsloven. Likevel har vi ikke fjernet den, hovedsakelig på grunn av KrF, som ville vente på en utredning. Det er jeg nå veldig glad for, sier Raja.

Fjellvett

Spørsmålet kommer opp til debatt når Venstre skal behandle forslaget til nytt stortingsprogram. Landsmøtebehandlingen av hele programmet starter i kveld.

– Analysen viser at sexkjøpsloven fungerer. Prostitusjonsomfanget sank med 25 prosent. Da er lov å snu. Det er en god fjellvettregel, sier Raja.

I 2013 stemte han for Venstres programformulering om å fjerne sexkjøpsloven. Som nestleder i årets programkomité tok han dissens, med støtte fra Venstrekvinnelaget.

– Stortingsrepresentanter jeg har snakket med er i betydelig tvil om hvordan landsmøteflertallet lander. Jeg antar at jeg er alene i stortingsgruppa, men landsmøtet avgjør. Jeg har tro på at delegatene vil legge vekk utdaterte forestillinger om loven.

Ideologi

Er det ideologiske årsaker bak motstanden mot sexkjøpsloven?

– Det er ingenting liberalt ved å tilrettelegge for sexkjøp og menneskehandel. Lovens motstandere har argumentert med at prostitusjonen går under jorda og at det kan utsette kvinner for mer vold. Men det er det ingenting som tyder på, sier Raja.

I 2014 møtte Vista Analyses evaluering kritikk fra Fafo-forsker Anette Brunovskis og kriminologiprofessor May-Len Skilbrei ved Universitetet i Oslo. De mente for få fagmiljøer hadde vært involvert og at hele loven, ikke bare dens virkning, burde vært evaluert. Også fagansvarlig ved Pro-Senteret, Camilla Hammergren, mente evalueringen var for overflatisk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter