Nyheter

Ber staten holde fast på aktiv påmelding til skolegudstjenester

Human-Etisk Forbund reagerer på at Den norske kirke «krever» innpass på skolene.

Rett før jul kritiserte Kirkerådet, kirkens «regjering», at aktiv påmelding til skolegudstjenester er tatt med i de nye retningslinjene fra Utdanningsdirektoratet.

«Anbefalingen bryter med den etablerte forståelsen om at skolegudstjenesten er en del av det generelle kulturelle arbeidet ved skolen begrunnet i læreplanen, og som sådan en del av skolens aktiviteter», skrev de i et brev til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

LES OGSÅ: Staten anbefaler aktiv påmelding til skolegudstjenester

– Ikke obligatorisk del av virksomhet

Dette mener Human-Etisk Forbund er å dra strikken vel langt:

«Det kan i Kirkerådets utlegning høres ut som om gudstjenester nærmest er en obligatorisk del av skolens virksomhet, mens det uvegerlig er noe som skjer i regi av trossamfunnet Den norske kirke.»

HEF viser blant annet til Stålsett-rapporten der det står at skolen ikke kan arrangere gudstjenester, det kan bare de enkelte trossamfunn. De støtter seg også til at Den europeiske menneskerettsdomstolen ikke tillater religionsutøvelse i skolens religionsfag.

LES OGSÅ: Vil ha skolegudstjeneste uten Gud

– Opp til skolelederne

HEF innrømmer likevel at det fortsatt er en aksept for at skolen kan invitere til gudstjenester:

«Det er opp til skolens pedagogiske ledelse å vurdere dette, og altså ikke noe Den norske kirke kan kreve med støtte i læreplan eller formål for skolen», skriver HEF til kunnskapsministeren.

«Vi oppfordrer statsråden om å stå fast på og tydeliggjøre Utdanningsdirektoratets råd om å anbefale aktiv påmelding til religiøse aktiviteter dersom slike skal kunne gjennomføres i skoletiden», avslutter de brevet.

LES OGSÅ: Lærere kan tvinges på skolegudstjenese

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter