Nyheter

Ber Solberg om jule-avklaring

Human-Etisk Forbund har ett julegaveønske til statsministeren i år: La det være aktiv påmelding til skolegudstjenester.

Forrige uke sendte HEF en seks sider lang «ønskeliste» til statsminister Erna Solberg. Den koker ned til dette: Gi en ny uttalelse om skolegudstjenesteordningen i god tid før de siste skoleukene før jul.

«Vi ber statsministeren lytte til det enkle rådet fra fagmyndighetene (Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet): dersom gudstjenester avholdes i skoletiden bør det være aktiv påmelding til likeverdige alternativer», står det i brevet signert generalsekretær Kristin Mile og hovedstyreleder Tom Hedalen. I det samme skrivet kritiserer de også Solberg for religionsfavorisering.

LES OGSÅ: Solberg gir ikke etter for Human-Etisk Forbunds ønske om skolegudstjeneste

Ingen tvang

Bakgrunnen for brevet er den mye omtalte spørretimen i Stortinget i midten av november. Her lurte KrF-leder Knut Arild Hareide på hva statsministeren mente om tradisjonen med skolegudstjenester. Solberg svarte dette:

– Å ha det tilbudet synes jeg er en helt naturlig del av norsk skolehverdag. Jeg mener det blir rart, og en liten unnlatelsessynd om vi skal tilpasse oss så mye at vi unnlater å ta med oss den viktigste delen av hvorfor vi feirer jul i vår del av verden, sa statsministeren, som også understreket at ingen skal tvinges med mot sin vilje.

LES OGSÅ: Jule­tradisjonen som ikke passer inn

Skaper usikkerhet

HEF mener det er «synd når statsministeren, uten nærmere saksbehandling, bidrar til å skape usikkerhet om hva som er myndighetenes anbefaling når det gjelder organisering av skolegudstjenester».

De viser til at Utdanningsdirektoratet i fjor gikk ut med anbefaling om aktiv påmelding med samtykke fra foresatte eller eleven selv når han eller hun har fylt 15 år. Også Barneombudet, Utdanningsforbundet, Institutt for kristen oppseding og et samlet Stålsett-utvalg anbefaler aktiv påmelding når det holdes gudstjenester i skoletiden, peker de på.

LES OGSÅ: Lærerne vil fjerne skolegudstjenester

Ikke visk ut forskjellen

«Myndighetene bør ikke viske ut den viktige forskjellen mellom kunnskapsformidling, som er skolens oppgave, og trosopplæring, som er trossamfunnenes og foreldrenes ansvars», skriver HEF.

Det lyktes ikke Vårt Land å få tak i statsminister Erna Solberg i går.

LES OGSÅ: Staten anbefaler påmelding til skolegudstjenester

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter