Nyheter

Ber regjeringen lytte til KrF-forslag

Bransjeorganisasjonen Virke roser KrFs forslag om å dekke mer av pensjonsforpliktelsene som tynger ideelle velferdsleverandører.

– Vi ønsker å rose Kristelig Folkepartis offensive forslag. Det treffer ideell sektor veldig godt, sier Inger Helene Venås, direktør i Virke ideell og frivillighet, arbeidsgiverorganisasjonen for ideell sektor.

Torsdag meldte Vårt Land at KrF foreslår å kompensere mer av pensjonsforpliktelsene som tynger ideelle velferdsleverandører i konkurranse med kommersielle aktører, som følge av at de tidligere måtte ha samme pensjonsordning som det offentlige.

– Dette er den største og viktigste saken for ideell sektor og avgjørende viktig for fremtiden til mange ideelle aktører. Noen har tapt egenkapital på dette, som igjen betyr at de ikke vil ha grunnlag for videre eksistens.

– De risikerer med andre ord å gå konkurs om noe ikke gjøres?

– Ja.

LES OGSÅ: KrF vil ta mer av de ideelles pensjonsregning

Hippe-utvalget

Regjeringens budsjettforslag for 2018 gikk inn for å dekke pensjonsforpliktelser for ideelle aktører som har levert tjenester til helseforetakene og spesialisthelsetjenesten – begge statlige – gjennom en tilskuddsordning. Men dette skulle kun gjelde pensjonsforpliktelser de hadde pådratt seg fram til 2010, det såkalte «knekkpunktet».

Året før anbefalte derimot Hippe-utvalget i sin utredning å sette knekkpunktet til når tilskuddsordningen trer i kraft.

Regjeringens forslag er for dårlig, lød derfor beskjeden fra budsjettmakker KrF, og dermed ble spørsmålet utsatt til budsjettforhandlingene til høsten i år.

Det er en samlet KrF-ledertrio som nå har fremmet representantforslag om å dekke en større andel av disse pensjonsforpliktelsene, ved å sette knekkpunktet til 2020. KrF foreslår dessuten å inkludere alle ideell aktører med slike pensjonsforpliktelser i tilskuddsordningen, ikke bare de som har levert helse- og sosialtjenester til staten.

LES OGSÅ: Ideelle velferdsleverandører får tilskuddsordning for å dekke pensjonskostnader

Ber regjeringen lytte

– Jeg håper regjeringen skjeler til forslaget fra KrF når de skal forberede sitt forslag til statsbudsjett for 2019. Det er ikke usannsynlig at det er KrF de regner med å få gjennomslag for budsjettet sammen med. Når en samlet KrF-ledelse fremmer dette representantforslaget, er det et tydelig signal fra KrFs side om at de prioriterer denne saken høyt, sier Venås.

Hun har tro på gjennomslag. Virke har kontakt med alle partiene og opplever at de har gehør for å finne en løsning på problemet.

– Virke har jobbet med dette i ti år. Vi er kjempeglade for at vi nå ser ut til å kunne finne en løsning, sier Venås, som minner om at Hippe-utvalget påpekte at tilsvarende problemer gjelder langt flere ideelle aktører enn de som har levert helse- og sosialtjenester til staten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter