Nyheter

Ber prester kunngjøre homosyn

Likekjønnede par som ønsker kirkelig vielse, må få vite hvilke prester som ikke vil vie dem, mener avtroppende kirketopp.

TRONDHEIM: Fire dager før han går av som Den norske kirkes øverste valgte leder, går Svein Arne Lindø ut med en tydelig oppfordring til prestene: Fortell om dere vil vie likekjønnede par eller ikke.

– Etter 2017 må medlemmene få tydelig svar på om presten vil vie homofile eller ikke, sier Lindø til Stavanger Aftenblad.

Til Vårt Land forklarer han bakgrunnen for utspillet:

– Årets kirkemøte kommer etter all sannsynlighet til å gjøre vedtak om at Den norske kirke skal få to vigselsliturgier. Så blir den nye liturgien vedtatt på Kirkemøtet i 2017. Dermed bør prestene i kirken fortelle hvor de står.

LES OGSÅ: Åpen folkekirke har kyrkjemøte på kafé

Har reservasjonsrett

– Hvorfor skal de det?

– Jeg ønsker å være føre var. Likekjønnede par som kommer til en menighet for å bli viet, skal vite hvem av prestene som har reservert seg mot å vie likekjønnede. Jeg ønsker å unngå såre opplevelser av å bli avvist fordi man ikke visste at presten sier nei til å vie likekjønnede, forklarer Lindø.

Han ønsker at de lokale menighetsrådene nå skal hjelpe prestene med å finne arenaer der de kan fortelle om de reserverer seg eller vil vie alle som søker kirkelig vigsel.

– Men jeg snakker ikke om at det skal lages lister i form av lokale oppslag på menighetskontorene, understreker Lindø.

– Formelt har ikke menighetsrådene noen rolle når det kommer til vigsel og liturgivalg, hvorfor skal de nå «hjelpe prestene»?

– Det er helt rett, rådene har ikke noen formell rolle her. Men jeg tror de sammen med prestene kan skape arenaer der man vil få kunngjort avklaringer som vil være viktige lokalt.

LES ALLE SAKENE OM KIRKEMØTET HER

Skjønn avgjør

Presteforeningen følger avtroppende kirkerådsleder et stykke på vei:

– Ingen prester kan forkynne i det skjulte. Så det er helt naturlig at prestene opplyser menigheten hvor de står i spørsmålet om vigsel av likekjønnede. Men jeg mener det blir opp til den enkelte prest å avgjøre hvor og på hvilken måte han eller hun skal opplyse dette. Det blir opp til prestens pastorale skjønn, sier leder Martin Enstad til Vårt Land.

LES OGSÅ: Tviler på om homofili-avklaring gir ro i kirken

Usikker på hva Kirkemøtet egentlig er? Sjekk vår interaktive grafikk.

Har oversikt

Atle Sommerfeldt er biskop Borg, et av Den norske kirkes største bispedømmer. Han mener Lindø går vel langt i sin oppfordring om at alle prester skal kunngjøre sitt syn på likekjønnet vigsel.

– I dag har alle proster oversikt over hvem av deres prester som reserverer seg mot å vie likekjønnede. Så jeg ser ikke et stort behov for at menighetsrådene nå skal hjelpe prestene til opplyse menighetene hvor de står.

– Men få av dem som søker vigsel tar kontakt med en prost for å få vite hvem som vier likekjønnede?

– Det er helt rett. Men på menighetskontorene vil man vite hvem som vier og hvem som ikke vier. Dermed vil alle som søker vigsel få en prest som vil vie.

Sommerfeldt understreker at problemet som Lindø reiser gjelder svært få vigselssøkende par.

LES KOMMENTAREN: Kompromissets time er kommet

Vanskeligste sak

Selv er avtroppende kirkerådsleder Svein Arne Lindø bekymret for konsekvensene av liturgiforslaget Kirkemøtet kommer til å vedta. Han tror det vil føre til utmeldinger, og bekymrer seg for at noen medlemmer vil føle seg fremmedgjorte i Den norske kirke.

Selv står han på det tradisjonelle synet om at ekteskapet er for mann og kvinne. Men han ser behovet for to likestilte liturgier; én for likekjønnede og én for heterofile par. Han sier at samlivssaken uten tvil har vært det vanskeligste for ham som leder siden 2010.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter