Kirke

Ber prester gå i forbønn for Innlandet: – Naturlig for en folkekirke

Biskop Solveig Fiske og prester i Hamar bispedømme vil åpne det nye året med en bønn for nye Innlandet. Det er naturlig for kirken å være samlende og preke samhold, mener biskopen.

Det er tidligere pilegrimsprest Arne Bakken som har skrevet en takke- og forbønn for den nye regionen Innlandet. Hedmark og store deler av Oppland blir til Innlandet i 2020.

Etter fylkessammenslåinga vil ikke Hadeland-kommunene Jevnaker og Lunner være en del av Innlandet. Bønnen omfatter likevel også dem, understreker Fiske.

Kirkene i Jevnaker og Lunner tilhører fremdeles Hamar bispedømme, men skal ta stilling til om de ønsker å bytte bispedømme når de har byttet fylke til neste år.

Skapelsens innland

«Gud, du er innerst i alt liv – i skapelsens innland -

og dekker hver morgen i øst

et alter med livgivende lys:

først til fjellene

så skogene

dalene

engene

åkrene

og til alt levende vi er forbundet med,» starter bønnen.

– Naturlig

Den ble sendt ut til prester i bispedømmet tidligere i høst og de er blitt oppfordret til å lese den i gudstjenesten på det nye årets første søndag. Det er helt naturlig, mener biskop Solveig Fiske.

– For oss, som arbeider ut fra en folkekirkelig tenkning og med lang tradisjon for det, er vi opptatt av at kirken aldri henger i løse lufta, men hører til på et sted og i tiden. I en folkekirkelig sammenheng bryr man seg alltid om omgivelsene kirken hører til i, sier Fiske, og utdyper:

– På samme måte som vi ber for land og folk både 17. mai og hver søndag, tenker vi at dette handler om respekt for at også kommunegrenser og andre grenser betyr noe. Kirka er også bevisst på at sammenslåinga skjer, og dermed er det naturlig å løfte det inn i gudstjenesten.

Nyttårsbønn

Hun peker på at Gud som «opphavet til alt liv beskriver nettopp naturen i Innlandet.» Videre ber bønnen blant annet om å lære oss å møte hverandre med åpne armer så fellesskapet styrkes.

– Det er akkurat den bevisstheten med at vi veves sammen til et nytt vi, ved fylkessammenslåinga. Og passasjen om å ta imot med åpne armer handler om at saken nå er avgjort og da står vi sammen.

Fiske skal selv lese bønnen under sin nyttårsmottakelse.

– Jeg syns bønnen er veldig vakker. Den er kort og poetisk, preget av at folk i gamle Hedmark og Oppland kjenner seg knyttet til landskapet, sier hun.

Natur og landskap

Bønnen tar i flere passasjer for seg naturen:

«Vi takker for vannets mysterium. Veven av sjøer, elver, bekker og kilder i Innlandet forener oss med alt levende. »

Universelt budskap

I en pressemelding skriver Hamar bispedømme at «bønnen er like mye en bønn for alle i Norge som får ny fylkestilhørighet fra nyttår». Dessuten er det et tydelig miljøbudskap i den, om å ta vare på naturen og fellesskap mellom mennesker og dyrene.

«Slik vannet renses i fjell og daler, rens bort vår likegyldighet når livet trues på jorden.

Fellesskapets Gud, gi oss blikk for de store sammenhenger. »

– Bønnen uttrykker også en ydmykhet overfor endringer, og at vi trenger å øve på å strekke ut hendene og gå hverandre i møte. Den påminnelsen trenger vi for så vidt hver søndag, men ikke minst trengs den når det skjer endringer i kollektive grenser, avslutter Fiske.

Fylkesbønn

Hvorvidt det planlegges forbønn for noen av de andre sammenslåtte fylkene fra 2020 vites ikke – men det er ikke uvanlig med bønn i forbindelse med sivile hendelser, som valg. Før valget i 2019 ble det sendt ut oppfordring om å be for valget og valgets kandidater.

«Vi ønsker å be for alle som stiller til valg i alle fylker og kommuner, og fra alle partier, at de i denne spesielle perioden skal få oppleve Guds godhet og omsorg, at deres familier og ekteskap skal komme styrket ut av valgkampen, og at deres politiske ståsted skal bli kommunisert klart og tydelig for velgerne,» sa oppfordringen blant annet.

Bønn for medier og velferd

Også i 2017 ble det mobilisert til bønn i forkant av stortingsvalget.

Før valget i 2015 kom Den norske kirke selv med en bønn for valget – der de blant annet oppfordet til å be for mediene, politikerne og velferdssystemet.

«Velsign vårt folkestyre, våre velferdsordninger, skoleverk, forskning og hele kulturlivet. Takk for naturrikdommene du har gitt oss. Lær oss å forvalte dem rett. Gi arbeidslyst og arbeidsglede, og la all ærlig næring lykkes. Amen,» sa bønnen blant annet.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke