Nyheter

Ber om utsatt tilbakebetaling

Fylkesmannen i Oslo og Akershus vil redusere Oslo katolske bispedømmes statsstøtte med 8 millioner i året. Slik skal 40 millioner betales tilbake i løpet av fem år.

– For å begrense den økonomiske belastningen for Oslo katolske bispedømme foreslår Fylkesmannen at beløpet tilbakebetales over 5 år, og slik at avdraget motregnes mot de årlige statstilskuddene, skriver assisterende fylkesmann, Rannveig Bjerkmo i et brev til Oslo katolske bispedømme (OKB).

Brevet er sendt etter at Kulturdepartementet ga Fylkesmannen i Oslo og Akershus medhold i sin avgjørelse om at Oslo katolske bispedømme (OKB) hadde mottatt 40 millioner kroner fra staten for medlemmer som selv ikke hadde meldt seg inn i kirken.

8 millioner i året i fem år

Nedbetalingsplanen fra fylkesmannen legger opp til at det trekkes 8 millioner fra OKBs statsstøtte over en periode på fem år. Første avdrag betales i forbindelse med utbetalingen av statstøtte for 2016.

LES OGSÅ: Kraftig oppgjør med katolsk leder

OKB har fått godkjent 80.573 medlemmer for 2015, og det er dette antallet som gir grunnlag for offentlig tilskudd i år. Hvert medlem utløser om lag 500 kroner fra staten og det samme fra kommunen. Statstøtten ligger dermed an til å bli 40 millioner, og det er fra disse pengene fylkesmannen vil trekke 8 millioner.

Har varslet søksmål

OKB ber nå om at tilbakebetalingen settes på vent.

– Den foreslåtte ordningen synes lite hensiktsmessig, da OKB i løpet av kort tid vil bringe saken inn for domstolen med påstand om at Kulturdepartementets vedtak (...) er ugyldig, skriver advokat Lars Holo fra advokatfirmaet Arntzen de Besche i et brev til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Vedtaket han viser til, er Kulturdepartementets stadfestelse av Fylkesmannens krav om tilbakebetaling.

Samme dag som departementets avgjørelse ble kjent, varslet OKB sivilt søksmål mot staten i medlemssaken. Det er på bakgrunn av det varslede søksmålet at OKB ber nå ber om at tilbakebetalingen utsettes.

– Iverksettelsen bes utsatt til rettskraftig dom foreligger, skriver advokat Holo i brevet til Fylkesmannen.

LES OGSÅ: Ikke-katolikk ble katolsk leder

Departementet avgjør

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har videresendt anmodningen fra OKB til Kulturdepartementet.

De viser til at departementet i sitt vedtak ikke fant grunnlag for utsette tilbakebetaling, og anser derfor anmodningen fra OKB som en begjæring om at vedtaket blir omgjort.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter