Nyheter

Ber om møte i internatsaken

– Vi har ikke tenkt å gi oss, sier KrFs Hans Olav Syversen om momskravet til internatskolene.

En rekke kristne friskoler risikerer konkurs dersom skattemyndighetenes krav om å betale tilbake moms skolene har fått refundert for internatdriften og -nybygg.

De fleste skolene kan få millionregninger, enkelte så mye som 25 millioner.

– Det betyr åpenbart at vi går konkurs på flekken. Det går bare ikke, sa rektor Magnus Kvalbein til Vårt Land.

LES OGSÅ: Internatskoler frykter konkurs etter momskrav

Rett før jul stilte KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, spørsmål til finansministeren om hun ville gripe inn i saken. Svaret kom forrige fredag:

Siv Jensen vil ikke gripe inn. Hun avventer skatteetatens behandling av saken.

– Vi har ikke tenkt å gi oss i denne saken. Den er for viktig til det. Derfor øker vi trykket, sier Syversen til avisen Dagen.

– Er internatdrift en lovpålagt oppgave?

I ti år har de internatskolene fått refundert moms for skoledriften, med grunnlag i momskompensasjonsloven. Private som utfører oppgaver blant annet innenfor utdanning, som er lovpålagte oppgaver for det offentlige, får refundert momsen. Det offentlige betaler ikke moms, og ordningen skal hindre konkurransevridning – at det ikke blir billigere for det offentlige å utføre oppgaver selv enn å bruke private.

LES OGSÅ: Varsler millionkrav mot internatskoler

I fjor høst kom Skattedirektoratet med en redegjørelse som sa at siden internatdrift ikke er en lovpålagt oppgave for det offentlige, er heller ikke internatdrift omfattet av momskompensasjonsordningen.

Privatskolene mener dette er en ny praksis. De har i ti år hatt en annen tolkning og støtter seg blant annet på Den norske revisorforening.

– Totalt urimelig med tilbakevirkende kraft

Dagen skriver at Syversen håper å få å få avtalt et møte med Finansdepartementets politiske ledelse med det mål å få snudd Skatteetatens vedtak.

– Jeg oppfatter at Finansdepartementet ikke har gitt et veldig politisk svar. Derfor må vi sette i gang et arbeid for å få til et møte med departementets politiske ledelse, sier han.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Han håper også å få med Kristne Friskolers Forbund slik at de kan gi en innføring i saken fra deres side.

– Denne saken var jo avklart for ti år siden, og det er en ny praksis som nå plutselig varsles. Ikke bare det, men man vil også gi dette tilbakevirkende kraft. Det er totalt urimelig, sier Syversen til Dagen.

– Forferdelig trist om skolene forsvinner

Flere politikere Vårt Land har vært i kontakt med reagerer på kravet til internatskolene.

– Det vil være veldig trist om disse skolene må legges ned, eller stenge internatene, sa Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet til Vårt Land i romjulen.

LES OGSÅ: Ber regjeringen rydde i momskrav til internatskoler

– Ikke ny tolkning

Skattedirektoratet avviser overfor Vårt Land at tolkningen er ny – det er bare en presisering.

– Det er kun lovpålagte oppgaver som gir rett til momskompensasjon. Utdanningsdirektoratet legger til grunn at innlosjering og internat ikke er en lovpålagt plikt for skolen, eller lovpålagt rett for elevene. Dette medfører at retten til kompensasjon for merverdiavgift ikke omfatter kostnader som gjelder internatdelen til privatskoler, skriver seksjonssjef i Skattedirektoratets rettsavdelingen, Lars Jone Skimmeland i en e-post.

Han står fast på at kravene om momskompensasjon for internatdrift og internatbygg er urettmessige.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter