Nyheter

Ber om lov til å gå rundt juletre

På Bærum-skoler må elevene ha melding fra foreldrene for å kunne gå rundt juletreet. – Hva blir det neste? spør mor.

Utdanningsdirektoratet kom i november med anbefaling om at elever aktivt skal melde seg på skolegudstjenester. På fire Bærum-skoler må også foreldrene krysse av om barna kan bli med i juletregangen eller ikke.

– Det er greit å søke om fritak fra gudstjenesten, dette har fungert fint i flere år, men å krysse av for gang rundt juletreet? Hva blir det neste? Hvor går grensen for hvor mange hensyn vi skal ta? Hvem lager disse hensynene, og for hvem? sier mor til en av elevene, Karianne Haug til Aftenposten.

Hun mener at norske tradisjoner er viktige og at de er med på å trygge barna i et samfunn med raske endringer og familiesplittelser.

– Hvor skadelig kan det være, spør Haug.

LES OGSÅ: Unge sier nei til skolegudstjeneste

Vil gardere seg

Skolene i Bærum støtter seg på et skriv fra Utdanningsdirektoratet som henviser til en dom fra Den europeiske menneskerettsdomstolen:

«Dommen omtaler også deltagelse i religiøse aktiviteter (bønn, salmesang, gudstjenester og lignende) og uttrykker bekymring, spesielt for de yngste elevene. Departementet ber derfor skolene være spesielt aktsomme overfor de laveste klassetrinnene.»

LES OGSÅ: Ber minister avklare kirkefritak for lærere

– Vi tolker juletregang, med blant annet sang av kristne sanger, som et arrangement som kan tendere til religiøst innhold. Vi vil gardere oss og ikke tråkke over noen grenser, sier rektor ved Lesterud skole i Bærum, Gry Hovland til Aftenposten.

Ifølge Hovland er det få elever som har bedt om fritak fra juletregang. Det er flere som står over julegudstjenesten og går på det alternative opplegget.

LES OGSÅ: Snudd om aktiv påmelding til skolegudstjeneste

– Kan være religionsutøvelse

Utdanningsdirektoratet mener det er viktig at skolen har god dialog med foreldrene om innholdet i arrangementene rundt jul slik at de som ikke ønsker å delta, kan be om fritak.

– Salmesang rundt juletreet kan være utøvelse av religion, sier Kristine Strømmen, pressekontakt i Utdanningsdirektoratet til Aftenposten

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter