Nyheter

Ber om hjelp

Unge sender fortvilede spørsmål til hjelpetjeneste.

Bilde 1 av 3

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) driver hjemme­siden Ung.no. Her kan unge sende inn spørsmål om en lang rekke temaer. Ett av dem er sterk sosial kontroll.

Flere unge i Norge opplever å bli fratatt alle sine grunn­leggende rettigheter gjennom sterk sosial kontroll, sier Integrerings­direktoratet. Unge straffes med utsendelse til avsidesliggende steder.

Her er noen utdrag fra i år:

«Ungdomstiden min har vært utrolig vanskelig siden foreldrene mine er strenge. Jeg er fra utlandet, men er oppvokst i Norge (...) Jeg får ikke lov til noe! Bursdag, fest, dra på besøk/få besøk, overnatting, dra på klasseturer, dra på treningssenter, shopping med venner, kino osv. Jeg får ikke engang gå på tur uten at jeg får beskjed om å ta med en av søsknene mine og hvis jeg skal ut noe sted, er det med min storesøster eller med hele familien. Jeg er så utrolig lei! Jeg blir jo snart 18, men de kommer ikke til å la meg flytte ut, kanskje de tvinger meg tilbake til hjemlandet mitt. Jeg er så i tvil og vet ikke hva jeg skal gjøre, trenger hjelp til å komme meg ut herfra før jeg blir enda mer deprimert.»

Følg oss på Facebook og Twitter!

«Det er helt forferdelig, trenger svar så fort så mulig. Det er sånn at jeg er muslim, og jeg blir lei av alle reglene for jenter. Jeg hadde en diskusjon med moren min, alt ble verre da jeg gikk og låst meg inne på do (fordi det er den eneste plassen jeg kan låse meg inn). Etter en time ødela hun døra på doen og begynte å slå meg, til slutt tok hun hånda rundt halsen min og sa at du kjenner ikke meg når jeg er sur. Jeg vil ikke kontakte barnevernet fordi de kommer sikkert til å ta meg, det er greit for meg, men jeg vil ikke flytte fra mine venner og min skole. Hjeeeelp. Hilsen redd jente 13 år.»

«Jeg er en muslimsk jente som bor med en familie med masse ­problemer, har tenkt å flytte ut i cirka 2 år (...) Jeg MÅ komme hjem når jeg ikke vil komme hjem, får bare slengt mye dritt på meg da jeg kommer hjem, de er aldri fornøyd med noe jeg gjør. Jeg gruer meg hver gang jeg kommer hjem siden jeg vet det alltid skal bli en diskusjon med de hjemme,­ får aldri være i fred. Har aldri i mitt liv vært ute etter klokka 8, har strenge foreldre (...) Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, men føler jeg blir mer og mer ensom etter hvert som tiden går.»

LES OGSÅ: Byttet skole ni ganger

En jente skriver på vegne av en venninne:

«Venninna mi trenger hjelp! foreldrene hennes lar henne nesten ikke gå ut med venner og faren hennes bestemmer hva kun kan ha på seg og ikke, de har tatt fra henne bøker, facebook og hører ikke på henne, hun føler som om livet bare er «et venterom før døden» (...) Hun får ikke engang lov å være deprimert (...) Familien hennes er muslimsk (...) Har foreldrene lov å kontrollere livet hennes så mye? De tar fra henne alt det sosiale! Hvordan kan jeg hjelpe eller hvordan kan hun bli hjulpet?»

Noen skrivefeil og setningsfeil er rettet.

LES MER: – Vi burde ha forberedt familiene på utfordringene som kommer

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter