Nyheter

Ber om bistandsstopp etter jakt på homofile i Tanzania

Tanzanias forfølgelse av homofile gjør at Dagen-redaktør vil stanse bistanden til landet. NLM støtter intensjonen, men frykter det vil gå utover landets fattigste.

– Når man ser noe så forferdelig som klappjakt og fengsling av homofile, synes jeg ikke man kan stå rolig å se på, eller sende protester uten innhold. Da må man bruke de 374 millionene i bistandspenger som et ris bak speilet, sier Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen.

Mandag innledet guvernøren i Dar-es-Salaam i Tanzania, Paul Makonda, en jakt på homofile i landet. Flere homofile og deres foreldre lever nå i frykt for å bli arrestert. Ifølge Amnesty går landet i en autoritær retning, skriver Aftenposten.

«Det er på tide å stoppe norsk bistand til land som driver med denne typen barbari mot homofile.», skrev Selbekk i går på Twitter, med klar referanse til utviklingen i landet.

Ifølge en av de ledende avisene i Tanzania, Daily News, er Makondas planer uten støtte fra staten. Også BBC opplyser om at regjeringen i landet forsøker å distansere seg fra guvernørens utspill, meldte VG natt til tirsdag.

LES MER: De minst nådde er dyre å nå for NLM

Ikke enig

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) driver aktivt med misjonsarbeid og bistand i Tanzania. Espen Ottosen, informasjonsleder i NLM, sier han er enig i intensjonen til Selbekk og at «det er viktig for NLM å ta sterk avstand fra forfølgelsen av homofile».

– Det er noe vi tar opp i møte med kirkeledere fra afrikanske land hvor dette er et problem, forteller han.

Ottosen viser til at NLM ser det som svært viktig å skille mellom det å ha et tradisjonelt kristent, etisk syn på ekteskap og samliv – og det å forfølge og trakassere mennesker som lever i et homofilt forhold. Det siste tar organisasjonen avstand fra.

– Problemet med å stoppe all norsk bistand til Tanzania er at det kan ramme de mest fattige og marginaliserte menneskene i landet. Vi støtter derfor ikke dette som en generell holdning, sier han.

– Men vil ikke økonomiske pressmidler kunne ha en effekt?

– Det kan åpenbart ha effekt, men jeg frykter at myndighetene i Tanzania ikke bryr seg så veldig mye om at et prosjekt i et fattig område for kvinner og barn stoppes. Det er de store pengeoverføringene som har særlig betydning, svarer Ottosen.

Nyanserer

Vebjørn Selbekk mener at Norge i mye større grad må bruke «stormaktsposisjonen» vi har når det gjelder bistand og bruke den økonomiske påvirkningskraften i saker som dette.

Selbekk legger til at han har «en viss» forståelse for nødhjelp som går til mennesker i nød. Dagen-redaktøren støtter derfor ikke kutt i slike prosjekter, men poengterer at det er mange ulike typer bistand Norge er med på.

– Det er særlig der man har prosjekter sammen med tanzanianske myndigheter, slik som infrastruktur, at man har en mulighet til å bruke økonomiske pressmidler, sier han.

Hva tenker du om misjonsorganisasjonenes arbeid i landet?

– Misjon blir noe annet enn statlig bistand, men jeg mener at alle som opererer i Tanzania nå har et spesielt ansvar for å si ifra om at det som skjer er uakseptabelt, svarer Selbekk.

LES MER: Vil afrikanisere bibelvitenskapen

Særlig ansvar

Han mener det påligger kristne organisasjoner et særlig ansvar, ettersom forfølgelsen av homofile i Tanzania blir rettferdiggjort ved bruk av religion.

Guvernør Paul Makonda i Tanzania har uttalt til The Financial Times at han foretrekker «andre lands vrede fremfor at Gud blir sint på oss».

Selbekk poengterer at homofiles rettigheter er under press i flere østafrikanske land, blant annet Uganda.

– Det er viktig å si ifra når det går i feil retning. Der har norske misjonsorganisasjoner et stort ansvar for å bekjempe denne typen menneskeligfiendtlige handlinger, sier han.

Må skille

KFUK-KFUM Global er for tiden aktiv med to bistandsprosjekter i Tanzania: Myndiggjøring av ungdommer, demokratiforståelse, spare og lånegrupper, og et prosjekt for unge mødre

Utenlandsleder i KFUK- KFUM Global, Kristin Bjorå, mener det er viktig å skille mellom bistand fra stat til stat og fra organisasjon til organisasjon. Hun støtter Selbekk i å bruke den statlige bistanden til å legge føringer for mottakerne, og sørge for at Tanzania oppfyller menneskerettighetene.

– Måten som vi og veldig mange av våre partnere jobber på er utrolig viktig, ved å gi ungdom redskapene til å stå opp for sine og andres rettigheter. Særlig i lys av politikken til Tanzanias president John Pombe Magafuli. Dersom vi slutter å støtte ungdommers engasjement vil dette kunne fortsette, sier hun.

Frivillige organisajsoner

– Har dere tatt inn homofiles rettigheter i undervisningen dere gir til ungdommene?

– I Tanzania har ikke homofiles rettigheter vært et like stort problem før den siste uken. Vi har en diskusjon om å ta det med i opplæringen som våre partnere får. KFUK-KFUM er tydelige på at vi støtter homofiles rettigheter. Det vet våre partnere, sier hun.

Bjorå viser likevel til at utviklingen i landet gjør det vanskeligere for frivillige organisasjoner å fremme politiske ytringer.

– Vi må derfor finne trygge måter å gjøre det på sånn at vi ikke setter folk i fare, i dette tilfellet særlig ungdommer, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter