Nyheter

Ber ministeren avklare kirke-fritaksrett for lærere

Arbeiderpartiet vil vite om lærere kan beordres på gudstjeneste i arbeidstiden.

Human-Etisk Forbund får for tiden meldinger fra lærere som føler ubehag med å bli pålagt kirkegang som en del av arbeidet i førjulstiden. De spør om skolene virkelig kan gjøre dette, skriver Fritanke.no. Nettstedet forteller også om lærer Eivind Bjørk, som skriver på Twitter at Oslo kommune har gitt ham beskjed om at lærere kan pålegges å være med på julegudstjeneste.

LES OGSÅ: – Dropp skolegudstjenester, krever teolog

– Kan ikke pålegge arbeidstaker deltakelse i religion

Kommunen bekrefter dette:

– Så vidt vi kan se må rektor i kraft av sin styringsrett kunne pålegge sine ansatte, både kontaktlærere og andre, å følge elevene til gudstjeneste når dette skjer i skoletiden, skriver juridisk rådgiver Ragnhild Holm i en e-post til Fritanke.no.

Human-Etisk Forbund mener derimot at også lærere har rett til fritak for kirkegang i arbeidstiden: «Religionsfriheten er en fundamental rettighet, og må selvsagt også gjelde for arbeidstakere. Denne friheten er nedfelt i en rekke FN-konvensjoner og europeiske konvensjoner som er norsk lov gjennom menneskerettighetsloven. Å pålegge en arbeidstaker deltakelse i en kristen (eller hvilken som helst annen religions) gudstjeneste, er ikke forenelig med religionsfriheten.»

LES OGSÅ: Her er humanetikerens lurespørsmål om skolegudstjenester

Ber ministeren klargjøre

Stortingsrepresentant og medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Marianne Aasen (Ap), tar nå saken opp på øverste nivå. Onsdag leverte hun et skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H): «Kan en skoleleder kreve at alle lærere og andre ansatte skal være med på skolegudstjeneste?» spør hun og utdyper:

«I forbindelse med julefeiringen er det tradisjon for at mange skoler i samarbeid med den lokale kirke arrangerer skolegudstjeneste. Siden gudstjenester ansees å være av forkynnende karakter, kan de elever som ikke ønsker å delta få fritak. Skolene skal da tilby et annet undervisningsopplegg for disse. Disse reglene er tydelige og er av de fleste å anse som uproblematiske.»

LES OGSÅ: Unge sier nei til skolegudstjeneste

Endret retningslinjene i år

Elever har full anledning til fritak for å delta på gudstjeneste i skoletiden, ifølge Utdanningsdirektoratets retningslinjer. Disse ble nylig endret, slik at det nå anbefales å kreve aktiv påmelding fra dem som ønsker å bli med i kirken, mens det tidligere var de som ikke ville være med som måtte si ifra.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter