Nyheter

Ber Listhaug droppe frykt-snakket

NOAS ber Sylvi Listhaug slutte å snakke om godhetstyranni i asyldebatten. Frp-statsråden gleder seg til å stramme inn asylpolitikken.

– Listhaug må snu retorikken 180 grader. Hun må slutte å snakke om frykt, kontroll og vanskeligheter. Som innvandrings- og integreringsminister må hun snakke om muligheter, integrering og bosetting, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

NOAS-sjefen viser konkret til et Listhaug-utspill i november. Da sa Frp-statsråden at meningsmotstanderne framstiller ønsker om kutt og innstramminger som slemme og kalde, mens de som ønsker en mer liberal politikk er gode og rause.

– Jeg reagerer på dette godhetstyranniet som rir det norske samfunnet som en mare, sa Listhaug til NRK.

Austenå mener Listhaug må legge vekk slik retorikk.

LES MER: Frp ut mot kirken og «godhetstyranniet»

Etterlengtet

– Hun må møte alle dem som stiller opp for flyktninger på en helt annen måte, sa NOAS-generalen til Vårt Land kort tid før Sylvi Listhaug (Frp) overtok nøkkelen til innvandringspolitikken fra Anders Anundsen (Frp) og integreringspolitikken fra Solveig Horne (Frp). Listhaug fikk et halvt nøkkelkort fra hver.

Anundsen sa at det var etterlengtet å få samlet ansvaret for integrering og innvandring hos én statsråd. Listhaug sa at det var en stor dag.

– Vi står oppe i en stor utfordring med over 30.000 personer som er kommet til landet. Det skal strammes inn og vi skal gjøre en rekke endringer som Stortinget står bak. Jeg gleder meg til å gjennomføre det.

Hun understreket at det brede flertallet var viktig, og trakk spesielt fram at Arbeiderpartiet støtter innstramming. Å stramme inn gjelder også integreringen.

– Vi må stille større krav til de som kommer hit og får opphold. Å sikre at de lærer seg norsk og kommer i jobb er helt avgjørende for samfunnet vårt framover. De må bidra i samfunnet og ikke bare være passive mottakere av ulike ytelser. Det vil ikke være bærekraftig for velferden som våre forfedre har bygd opp over generasjoner.

LES KOMMENTAR: Nå satser Frp alt på regjeringsprosjektet

Lære av de som lykkes

På spørsmål om hvordan nye innvandrere raskere kan lære seg norsk, viste Listhaug til integreringsmeldingen regjeringen vil legge fram.

– Der vil vi gå gjennom alle virkemidlene og se på hvilke endringer det er behov for å gjøre.

– Hva vil du gjøre for å sette deg enda bedre inn i utfordringene kommunene står overfor?

– Det kommer jeg til å bruke tid på det framover. Jeg kjenner noen av utfordringene fra før som byråd i Oslo i mange år. Vi vil også se på de kommunene som lykkes og hva som gjør at de lykkes og andre ikke. Her mener jeg at man kan lære av de beste.

LES OGSÅ: Ny kulturminister har mindre inderlig forhold til folkekirken

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Feil departement

NOAS sier løsningen med innvandrings- og integreringsminister, er god, men at ministerposten er plassert i feil departement.

– Vi støtter tanken om én statsråd som skal ha ansvar for hele kjeden, fra asyl til bosetting og integrering. Slik får ett og samme departement ansvaret for det som er de største utfordringene på feltet, sier Austenå.

– Hva er de største utfordringene?

– Bosetting er jobb nummer én. Derfor trengs det en helt annen tilnærming til dagens asylutfordring. Tre av fire av de som kommer nå, får opphold. Derfor må man straks komme i gang med å kartlegge kompetansen til de som kommer, man må få dem ut i arbeid, gjerne mens de venter på mottak.

Derfor mener NOAS at plasseringen av innvandrings- og integreringsministeren i Justisdepartementet er feil.

– Statsråden burde blitt lagt til Kommunaldepartementet, for det har en helt annen nærhet til Kommune-Norge; skoler, barnehager, boliger.

Listhaug sa at hennes post ble lagt til Justisdepartementet fordi en viktig del av jobben er å sørge for kontroll med hvem som kommer til landet, og å sende ut de som ikke har rett til opphold.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter