Nyheter

Ber kirken ta homohat-oppgjør

Kirken må ta et oppgjør med homo-hatet som preger mange kristne miljøer, mener Unge Høyres nestleder. – Det er hat når du snakker om at homofile må brenne i helvete.

Bilde 1 av 2

– Det er en ekstrem uvilje og avsky mot homoseksuelle handlinger. Det er en enorm belastning å bli fortalt «Du kommer til å brenne i helvete, gutten min», bare fordi man er seg selv, sier Skjevik-Aasberg.

Slik beskriver han holdningene i mange bedehusmiljøer. Han er 1. nestleder i Unge Høyre. Skjevik-Aasberg er homofil og kristen, og forteller at det kan være utfordrende i mange kristne miljøer.

«Hvis kirken mener alvor med å være en kirke for alle, må den ta et oppgjør mot homohatet som preger mange kristne miljøer. Det holder ikke å toe sine hender og lene seg tilbake på sitt eget ekteskapsvedtak.», skrev Skjevik-Aasberg, i et leserinnlegg i Dagbladet på mandag.

– Har Den norske kirke ansvar for holdningene i andre kristne miljøer?

– Det er ikke kirken sitt ansvar å endre det teologiske synet til de som står for homo-hatet. Men det er kirken sitt ansvar å være et alternativ til de miljøene. De må strekke ut en hånd til de som trenger det i bedehusmiljøene, sier Skjevik-Aasberg.

Er teologiske motforestillinger mot homofilt samliv det samme som å være homohater?

– Homo-hat handler ikke om hvor du står i debatten om likekjønnet ekteskap og ekteskapsloven. Det er hat når du går over til å snakke om at homofile må brenne i helvete, at de må «rense» kroppen sin for satan, og når ungdom tvinges til å flytte hjemmefra på grunn av legningen sin, sier Skjevik-Aasberg.

LES OGSÅ: Slår tilbake om homo-hets

Han forteller at han har fått reaksjoner i kommentarfeltet til Unge Høyres Facebook-side. Reaksjonene har gått på at det ikke er Den norske kirkes ansvar å involvere seg i hva andre kirkesamfunn mener.

Nestlederen er uenig i at kirken ikke skal involvere seg i det øvrige, kristne miljøet.

– Å si at hvert kirkesamfunn har ansvar for sin egen skjebne er historisk feil. Det har vært mange kirkemøter opp igjennom tidene, og økumenisk samarbeid er utbredt mellom kirkelige miljøer i dag. Da blir det rart å mene at bedehusmiljøene skal kunne stå uimotsagt, bare fordi de er egne kirkesamfunn, sier Skjevik-Aasberg.

LES OGSÅ: Ber trossamfunnene vise solidaritet

Kirkens ansvar

Lederen for kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, forteller at hun som kirkerådsleder gang på gang har tatt tydelig avstand fra krenkende uttalelser som diskriminerer LHBT-personer. Hun mener at hun, og dermed også kirken, har tatt et oppgjør med hatefulle ytringer.

– Vi skal følge opp dette med en sak i kirkerådet i høst, der skal vi ta opp sluttrappporten fra Bispemøtets arbeidsgruppe for LHBT. Et oppgjør med hatefulle ytringer blir sentralt i det arbeidet, sier Gunleiksrud Raaum.

Hun forteller at Den norske kirke ikke har instruksjonsmyndighet overfor andre kirkesamfunn. Men hun mener samtidig at Den norske kirke har et ansvar som Norges største kirkesamfunn.

– Jeg opplever at andre kirkesamfunn lytter til budskapet vårt, sier Gunleiksrud Raaum.

LES OGSÅ: Skal trene på å være regnbuekirke

Lokalt oppgjør

– Det er mange i kirken som står i homokampen hver eneste dag. Gunleiksrud Raaum og Kirkerådet opplever jeg som veldig bra i den sammenhengen, og jeg vil gjerne ha mer av det samme engasjementet fra flere i kirken, sier Skjevik-Aasberg.

Han trekker fram sitt eget hjemsted som et eksempel på et sted der han mener at det trengs mer av det engasjementet.

– Jeg kommer fra Ballangen i Nord-Norge, et lite sted med 2500 innbyggere. I vårt område har vi hatt sokneprester som blant annet har nektet å vie homofile, og kristne menigheter med enda verre syn. Holdningene til homofile i slike små religiøse miljøer blir fort veldig ensidige. Oppgjøret mot homohatet må skje lokalt, og der opplever jeg at kirken ikke er delaktige nok, sier Skjevik-Aasberg.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter