Nyheter

Ber hotell stanse ‘overgrep’

Den selverklærte eksorsisten Bob Larson skal i kveld ‘drive ut demoner‘ ved hotell i Oslo. – Hotellet bør revurdere sin utleiepolicy, mener psykolog Gry Stålsett.

– ‘Demonutdrivelse’ er maktmisbruk og økonomisk utnytting av sårbare mennesker, sier psykolog Gry Stålsett ved Modum Bad.

Hun reagerer sterkt på at Radisson Blu Scandinavia Hotel i Oslo i dag stiller sine lokaler til disposisjon for en selverklært ‘djevelutdriver’.

Bob Larson er en amerikansk TV-pastor og eksorsist. Sammen med sin kone og tre døtre er han denne sommeren på 'demonjakt' i Europa. På Oslo-hotellet skal norskættede Larson først holde et seminar, etterfulgt av én-til-én-konsultasjoner, opplyser han på nettsiden sin. Disse koster et sted mellom 4.000 og 5.000 kroner, melder Dagbladet.

– Mange har dessverre lite kunnskap om alvorlighetsgraden ved denne typen handlinger. Slike arrangementer selger i praksis overgrep. Det bør være brudd på en bedrifts verdimessige grunnlag å tillate slikt, mener Gry Stålsett, som også er assisterende professor i religionspsykologi ved Det teologiske menighetsfakultet.

LES OGSÅ: Dansk predikant «drev ut demoner» på norsk hotell

– Bør beklage

– Er dette skadelig?

– Ja, i høy grad, sier Stålsett. Hun forklarer at mennesker som oppsøker såkalte eksorsister ofte har opplevd såkalt traumeskam. Med traumene følger gjerne skam og sterk emosjonell, kroppslig smerte. I sin desperasjon etter forklaringer og hjelp «kjøper» de ‘djevelutdriverens’ åndelige forklaring på symptomene.

– Vi trenger å utvide vårt språk for det eksistensielle, slik at denne målgruppen får adekvat, eksistensiell helsehjelp, sier Stålsett.

Hun håper at Radisson Blu Scandinavia beklager det hun om taler som «et feilgrep», samt «revurderer sin utleiepolicy for senere anledninger».

LES OGSÅ: Predikant om 'djevelutdrivelse': – Vi gjør bare som Jesus sier

– Lite å tape

Rektor ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, kaller Bob Larson «en kvakksalver». Han ser likevel ingen betenkeligheter ved at et hotell stiller sine lokaler til disposisjon for ham.

– De tar jo ikke stilling til arrangørenes virksomhet. Rent omdømmemessig har de derfor lite å tape. I stedet ser de sitt snitt til å tjenge penger på et arrangement som trolig trekker mange mennesker, sier han.

– Hvor går grensene for hva slags arrangører hoteller kan leie ut til?

– Den går nok først og fremst på sikkerhet. Den etiske grensen går trolig ikke ved arrangementer med djevelutdrivelse. Det blir et spørsmål om trosfrihet. Men ekstremisme av ulike slag, for eksempel sammenkomster i regi av tilhengere av Anders Behring Breivik, vil nok bedrifter sette foten ned for.

LES OGSÅ: Kø av folk som ønsker å få drevet ut «demoner»

Ripe i lakken

For tre måneder siden leide også Quality Hotel Residence i Sandnes ut sine lokaler til en såkalt demonutdriver; den omreisende, danske predikanten Torben Søndergaard, skrev Vårt Land.

Predikanten filmet da en ‘demonutdrivelse’ av en ung kvinne som satt i et basseng, godt holdt av to menn, og som brølte av all sin kraft. Filmen la Søndergaard ut på Facebook-siden sin.

Påtroppende instituttleder Johan R. Edelheim ved Norsk hotellhøgskole i Stavanger mener hoteller kan få en ripe i lakken av å leie ut til omstridte arrangementer.

– I hvert fall på kort sikt. På lang sikt er hendelser som dette glemt, sier han.

LES OGSÅ: – Ingen kan drive ut onde ånder

Religionsfrihet

Også han mener hotellkjeder burde ha etiske regler for hvem de leier ut til.

– Om arrangørene driver med noe som kan skade mennesker, burde de sette foten ned. Nynazistisker organisasjoner er et opplagt eksempler på hva man burde si nei til, sier Edelheim.

– Er ‘djevelutdrivelse’ innafor dette?

– Ja, jeg synes det. Vi har ytringsfrihet og religionsfrihet i de nordiske landene.

Radisson Blu Scandinavia Hotel vil ikke kommentere sitt klientell, men presiserer at de følger norsk lov.

– For å sikre våre gjesters sikkerhet vil vi gripe inn og kontakte myndighetene om vi mistenker lovbrudd, sier general manager Tomi Meriläinen i en epost til Vårt Land.

Bob Larson var ikke tilgjengelig for kommentar på tirsdag.

LES OGSÅ: OL-genser skal skremme vekk onde ånder

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter