Nyheter

Ber blågrønne la skatt betale KrFs fest

KrF vinner saker med de rødgrønne, men Knut Arild Hareide mener at regjeringen kan ta regningen ved å krympe skattelettelser.

Bilde 1 av 2

Mens KrF jubler for seiere de vinner med rødgrønn hjelp i Stortinget, vokser bekymringen i Høyre over at KrF påfører regjeringen store, fremtidige utgifter.

– Vi kan ikke forvente at regjeringspartiene skal være fornøyd med alt vi gjør. Så er da ikke vi fornøyd med alt som regjeringspartiene gjør heller. Så det går opp i opp, sier Hareide til Vårt Land.

KrF og Ap/Sp/SV dannet onsdag i forrige uke flertall for å blokkere liberalisering av søndagshandelen, se på finansiering av eldreboliger og fremme tiltak for å krympe alkoholforbruket.

Statsminister Erna Solberg er forberedt på slike tap. De har heller ingen klar prislapp. Mer krevende er vedtak av det slaget som gikk «under radaren» samme uke.

LES OGSÅ: Ber Hareide ta samarbeidsvalget

Bollestad: «Selg dette»

Da skapte KrF sammen med rødgrønne flertall for å videreføre en ordning med støtte til kommunal rehabilitering av sykehjem, en ordning som KrF i budsjettforlik med de blåblå avtalte skulle være avsluttet i 2021.

Under KrFs landskonferanse i helgen ble det jublet for KrFs sykehjemsseier.

– Det handler om mange penger. Gå hjem og selg dette, sa KrFs nestleder Olaug Bollestad til lokalt tillitsvalgte i partiet.

Prislappen er ikke beskjeden. KrF-aktører anslår overfor Vårt Land at det vil koste samfunnet «noen hundre millioner». En by som Trondheim skal alene kunne spare 40 millioner i rentestøtte.

Og Høyre følger med

Overfor Vårt Land forsvarer Hareide at KrF danner flertall om utgiftsøkninger, utenom budsjettavtalen med regjeringen i fjor. Hareide påpeker at ekstrakostnadene til sykehjem først slår inn for fullt etter denne stortingsperioden.

– «Revisorer» i Høyre følger vel med: Er ikke slike vedtak rake veien til konflikt med regjeringen?

– Denne saken er helt i tråd med KrFs prioriteringer. Dette er vår måte å presse agendaen litt. Men det er klart: Ja, det kan være at skattelettelsene blir litt mindre, da.

LES OGSÅ: Analyse: KrF skal finne seg selv i full fart

Servere KrF regning?

– Men hvis Erna Solberg sier: Her må dere være med på å betale regningen, KrF?

– Det er vi forberedt på det. Vi vil bidra til å få budsjettene i balanse. Men da må regjeringspartiene være klar over at én måte å få dette i hop, er å redusere på skattelettelsene, svarer Hareide.

Etter det Vårt Land kjenner til, følger nettopp regjeringen godt med på om KrF øker utgifter mer enn avtalt i budsjettforliket fra november. Blir ubalansen for stor, kan regjeringen komme til å legge frem regningen foran vårens runder om det reviderte budsjettet. For KrF kan det bety krav om å bli med på kutt.

KrF og rødgrønne

I fjorårets budsjettavtale jublet KrF for ja til lærernorm og sukkeravgift. Partiet stoppet tidsbegrensning av pleiepenger.

Men sammen med Ap, SV og Sp sikret KrF ja til én time fysisk aktivitet i skolen hver dag, Nav-slipp på papir, og reddet driften av opplysningskontorene for melk, kjøtt og egg. Pressen laget oversikter over sakene som Erna Solberg hadde tapt.

LES OGSÅ: Oppgjør i sentrum om Venstres fortelling

Niks skatt

Etter uke fem i 2018 er listene blitt lengre. Høyres finanstalsmann på Stortinget, Henrik Asheim, avviser at regjeringspartiene vil la skattekroner finansiere utgiftsvekst som KrF bidrar til.

– Regjeringserklæringen varsler at skattetrykket skal ned, selv om dette ikke er perioden for de store lettelsene. Men at vi i en budsjettavtale vil øke skattetrykket, har jeg vanskelig for å se for meg, sier Asheim.

– Hvordan reagerer du på at KrF ser for seg å krympe skattelettelser?

– Situasjonen er jo at den samlede potten til fordeling i samfunnet blir mindre. KrF bør tenke over hva slags saker som er viktigst – og ikke la andre sette agendaen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter