Verden

Bekymret for IS-barn

Eksperter mener kvinner og barn fra IS-områder representerer en sikkerhetstrussel. Ifølge ny rapport er antallet høyere enn man hittil har trodd.

– Barn av IS-tilhengere, eller barn som ble kidnappet og tvunget til å bo i militærleire – særlig gutter – er på mange måter tikkende bomber. Årsaken er at de ble hjernevasket av systemet til IS, sier stipendiat ved Universitet i Oslo, tidligere journalist og ­ekspert på Den islamske stat, Mathilde Becker Aarseth

En fersk rapport utført av det prestisjetunge The International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence (ICSR) ved Kings College i London, publiserte mandag en av de største studiene om kvinner og barn i IS noensinne.

Forfatterne av rapporten understreker at antallet kvinner og barn som ble med i terrororganisasjonen IS er kraftig undervurdert.

«Hvis det ikke blir gjort en innsats for å forstå og gjenkjenne formålet deres, og deres unike profil, vil disse kvinnene og barna utgjøre en betydelig internasjonal sikkerhetstrussel fremover», skriver ICSR i en pressemelding.

Kvinnelig trussel

Mellom april 2013 og juni 2018 var 41.490 internasjonale statsborgere fra 80 land tilknyttet IS i Irak eller Syria, skriver ICSR. Av disse var 13 prosent kvinner.

Aarseth mener at kvinner har hatt en mye mer sentral rolle enn det som før har kommet frem i media og forskningen.

– De blir ofte fremstilt som jihadistbruder som er sammen med IS-tilhengere, eller lokale som var gift med IS-menn. Propa­gandaen som kommer fra IS viser at det går langt utover det. Kvinner har hatt rollen som moralpoliti, sier hun.

IS har i dag mistet mesteparten av sitt territorium og flere har erklært det såkalte kalifatet for falt. Aarseth sier at desperasjon har ført til at kvinner har fått en større rolle i organisasjonen.

– De har i enkelte tilfeller fått en mer aktiv rolle som man aldri har sett tidligere. Det kan tyde på en form for desperasjon: Når IS mister så store mengder tilhengere som etter at de ble drevet ut av Raqqa og Mosul, kan kvinner relativt sett bli en viktigere ­ressurs, sier hun.

Ideologisk arv

– ICSR mener at nå som IS er nedkjempet vil kvinner og barn få en større rolle i å utbre den ideologiske arven. Hva tenker du om denne påstanden?

– Det er sannsynlig. Deres rolle­ har vært å støtte opp om IS’ ideologi. Nå som organisasjonen har gått fra å ha territoriell kontroll til å bli en undergrunnsgruppe som utfører terrorangrep, kan det lede til at særlig kvinner får en viktigere rolle.

Årsaken er at trusselen fra kvinner ikke sees på som like alvorlig som menn, ifølge forskeren.

– Det gjør at de har mulighet til å infiltrere miljøer og utføre terroraksjoner, sier hun.

Forskeren mener likevel det er viktig ikke å overdrive trusselen fra IS-kvinnene. I Norge er det bare snakk om et titalls kvinner som har reist til IS-kontrollerte områder.

– En stor del av de som reiser til Norge blir overvåket. I andre europeiske land, som Storbritannia og Frankrike, er situasjonen mye mer uoversiktlig, sier hun.

Bekymret for barn

Forskere har lenge vært bekymret for IS’ hjernevasking og ideologiske påvirkning på barn og unge. Den tyske sikkerhetstjenesten var tidligere i år ute med en bekymringsmelding over flere terrorangrep utført av mindreårige som har returnert fra IS’ territorier.

Aarseth mener det ikke er noe som tyder på at Syria og Irak har systemer på plass til å ta vare på barna som har har vært i IS’ vold.

Hun er forfatter av en fersk ­artikkel som blant annet har ­beskrevet hvordan IS har forsøkt å omforme hele utdanningssystemet med mål om å skape neste generasjons «jihadistbarn»:

– De ønsket at barna skulle vokse opp med «rent sinn» og lærte dem opp til å fungere som informanter overfor sine egne foreldre, sier hun.

Programmet møtte likevel motstand blant de lokale og ble i de fleste tilfellene ikke gjennomført.

– De som ofte endte opp med å bli undervist på skolen var som regel barn av IS-medlemmer, påpeker hun.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden