Nyheter

Bekymret for ‘de prekære’ i Europa

Tallet på marginaliserte mennesker i Europa øker. Det såkalte prekariatet kan gjøre Europa utrygt og farlig, mener diakonitopp Heather Roy.

– Prekariatet er mennesker som lever prekære liv i ytterkanten
av samfunnet. Livet henger i
en tråd og er så skjørt at et lite skritt, en liten forandring, ødelegger alt.

Slik forklarer Heather Roy hvem som utgjør prekariatet, en økende underklasse i Europa. Roy er generalsekretær i Eurodiaconia, fellesorganisasjonen for diakonale organisasjoner i Europa.

Denne uken har Diakonhjemmet i Oslo arrangert organisasjonens årlige konferanse med 90 deltakere.

Utnyttet

De prekære kjenner seg maktesløse, og de føler at ingen hører deres stemme, sier Roy. Noen er fattige og hjemløse. Dårlig helse hindrer noen fra å delta i samfunnet. Flere og flere blir utnyttet i arbeidslivet.

I Norge er dette migranter som ser etter arbeid. I en annen del av Europa er det dem som ikke klarer seg på sosialhjelp eller som utnyttes i trafficking, forteller Roy.

LES OGSÅ: Menighetene i Bærum vant europeisk diakonipris

«Farlig klasse»

I Eropa finnes det 180 millioner fattige, eller som er nær ved å bli fattige, ifølge henne. I sin bok Prekariatet – den farlige underklassen fra 2014 skriver den britiske økonomiprofessoren Guy Standing at samfunnsklassen som har vokst fram siden Margaret Thatchers og Ronald Reagans avreguleringspolitikk og fremveksten av nyliberalismen på 80-tallet, kan gjøre samfunnet ustabilt.

Heather Roy er ikke overbevist om at alle er like farlige, men det er «definitivt utfordringer».

– Jo mer marginalisert mennesker føler seg, jo mer søker de noen som vil lytte til dem. Når sentrum ikke vil vite av dem, jo større er sjansene for at andre gjør det. I enkelte land har vi sett at høyrepopulister lytter til prekariatet og sier «vi skal tale deres sak», sier Heather Roy.

I dette mener hun ligger det en fare at ekstremisme utvikler seg.

– En annen grunn til at det kan være farlig, er at det dannes undersamfunn som i Hellas der uregistrerte migranter lager egne samfunn for å overleve, sier diakoni-toppen.

Deler av prekariatet kan mobiliseres av høyreekstreme krefter, slik man har sett i Ungarn, Frankrike og Hellas, mener Guy Standing. Men deler av klassen kan også mobiliseres av venstrepopulistiske krefter, slik man har sett i USA, Italia, Spania og Brasil (EuroMayDay protester, Occupy Wall Street, Five Star Movement, Los indignados).

LES OGSÅ: Tar med seg kirken ut

Mistet verdighet

Heather Roy forklarer økningen med finanskrisen som fremdeles rir Europa. Kutt i statsbudsjettene rammer dem som allerede er lavest på den økonomiske rangstigen.

– Det skyldes også at vi har sluttet å sette mennesker i
sentrum av økonomien. Økonomien skal bare gi oss vekst, og den fordeles ikke rettferdig, sier Roy.

Som samfunn har vi også endret vår forståelse av å ha verdighet. Denne retorikken øker, mener hun: «Det er din skyld at du er fattig» og «din funksjonshemming er en byrde for samfunnet».

– Hvor kommer dette fra?

– Orienterer man seg mer individualistisk og mindre kollektivt, så ser du at mennesker ikke er så mye verdt, sier Roy.

LES OGSÅ: Diakonalt sykehus sier opp alle prestene

Presser EU

Eurodiaconia legger press på Europaparlamentet og Europakommisjonen for at ikke økonomisk politikk ødelegger mennesker og gir mindre penger til helse og sosialstøtte.

– Vi følger nøye med og sier klart fra om hva vi mener om politikk som virker innpå fattigdom, hjemløshet og langtidspleie. Enkelte ganger ser vi spor av vår innflytelse, men det er vanskelig å ha innflytelse på dem som driver med økonomisk politikk. De har andre prioriteringer, og noen ganger snakker vi ikke samme språk, sier Heather Roy.

Når medlemmene i Eurodiaconia i dag vedtar ny strategi, blir det med større vekt på politiske arbeidet i tiden framover.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter