Politikk

Bekkevolds vara bytter parti

Hanne Thürmer går til Sp som følge av KrFs retningsvalg.

– Jeg mener det er et løftebrudd å gå i regjering med Frp, sier Hanne Thürmer til Vårt Land.

Derfor melder Geir Jørgen Bekkevolds mangeårige stortingsvara nå overgang til Senterpartiet. Thürmer har en periode bak seg i KrFs sentralstyre og var kvinnepolitisk talsperson i Telemark KrF til hun meldte seg ut.

Det var Telen som først omtalte saken, samme ettermiddag som regjeringsforhandlingene begynte på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland.

LES OGSÅ: Borgerlige forhandlinger i gang

Mener abortsaken overskygget alt

– Jeg har over tid blitt mer enig med Sp i hele politikken, sier Thürmer til Vårt Land.

Blikk for den politiske helheten var nettopp det hun savnet da KrF traff sitt retningsvalg i fjor høst.

– Debatten ble så veldig dominert av abortsaken. For meg er politikk mange saker, men abortsaken overskygget mange andre argumenter. Jeg tror heller ikke vi har mulighet til å få mye ut av den saken. Det blir mest en symbolsak.

Hvorfor det?

– Fordi vi har det store flertallet mot oss i Stortinget. Jeg kan ikke se noen muligheter for kompromisser. Bistand, barnefattigdom og helsepolitikk er dessuten viktigere for mitt engasjement, sier hun.

LES OGSÅ: Avviser at tro er glemt i den nye kulturmeldingen

Bakteppet for valget

Beslutningen om å melde seg ut av KrF og inn i Sp har et bakteppe: Thürmer har fått mer sansen for Sp, som hun mener står svært nær KrF, både nasjonalt og lokalt. I hjemkommunen Notodden «regjerer» de to partiene sammen med Ap og Rødt. Hun synes det er leit at de to partiene har havnet på hver sin side i rikspolitikken.

Den nyslåtte Sp-politikeren er dessuten overlege ved Notodden sykehus og satt i det regjeringsoppnevnte Kvinnsland-utvalget, som på tampen av 2016 leverte sin NOU-utredning om ny organisering av eierskapet til spesialisthelsetjenesten.

Som del av mindretallet i utvalget fant hun sammen med «miljøet» rundt Sp i kamp for distriktene og motstand mot for store enheter, slik som Helse Sørøst.

– Det lå som en grunnstemning bak beslutningen min, sier Thürmer.

LES OGSÅ: Bollestad foretrekker Ropstad som nye KrF-leder

Reaksjoner og konsekvenser

Nyheten er fersk og reaksjonene har foreløpig ikke vært så mange, forteller hun.

– Geir Jørgen er jo lei seg for at jeg skifter parti. Samtidig så har jeg ikke vært så mye på Stortinget denne perioden.

– Hva skjer med rollen din som stortingsvara for KrF?

– Jeg føler meg fortsatt forpliktet på programmet jeg ble valgt inn på. Jeg vil stemme i tråd med det.

Hvorfor kommer denne nyheten akkurat samme ettermiddag som regjeringsforhandlingene begynner?

– Jeg hadde tenkt å vente til sonderingene var over for å se om man ville gå i forhandlinger. Det ville KrF. Så tenkte jeg at jeg ville fullføre 2018. Nå er det et nytt år og dessuten et valgår. Derfor tenkte jeg at det var naturlig å skifte parti nå.

Har du noen tanker om KrFs fremtid etter veivalget?

– Jeg ønsker KrF alt godt. Jeg håper de får mange gjennomslag i forhandlingene, sier Thürmer, som har vært medlem i KrF siden 2007.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk