Politikk

Bekkevold skal gå i Pride – maner til raushet i eget parti

Etter runder og bråk om Pride og likekjønnet ekteskap i KrF, går parlamentarisk nestleder Geir Jørgen Bekkevold i årets Pride. Han maner til raushet i eget parti.

– Jeg håper det ikke blir så mange negative reaksjoner på at jeg deltar, sier Geir Jørgen Bekkevold til Vårt Land.

I et innlegg i VG varsler Kristelig Folkepartis parlamentariske nestleder at han skal delta i årets Pride-parade i Oslo.

LES OGSÅ: Bekkevold angrer ikke på vielsen

Sprengstoff i KrF

Tematikken er sprengstoff i partiet. Daværende partileder Knut Arild fikk hard medfart fra deler av velgerne og de tillitsvalgte da han gjorde det samme i 2017. Det var i solidaritet med ofrene for Orlando-massakren.

Det samme fikk Bekkevold da han i fjor sommer viet KrFs kommunikasjonssjef, Mona Høvset, og kona. Nær hundre medlemmer meldte seg ut av partiet.

Tidligere i år møtte partileder Kjell Ingolf Ropstad kritikk fra andre siden igjen da han som barne- og familieminister sa nei til å gå i Pride.

Ropstad sier til Vårt Land at han «har forståelse for at Geir Jørgen ønsker å gå i Pride».

– I KrF kan vi absolutt velge å gå eller la være.

LES OGSÅ: – KrF må akseptere to syn på ekteskapet

Ropstad kritiserer FRI

KrF-lederen mener Pride har to sider ved seg:

– Kamp for mangfold og mot diskriminering av homofile støtter jeg fullt ut. Samtidig opplever jeg arrangøren FRI som en politisk bevegelse, som jeg er sterkt uenig i – enten det gjelder å åpne for surrogati, eggdonasjon, fjerning sexkjøpsloven eller å åpne for en tredje kjønnskategori. Derfor støtter jeg ikke opp om markeringen, sier Ropstad.

For Bekkevold handler Pride-deltakelsen om solidaritet med mennesker som møter fordommer:

– Jeg deltar fordi folk ikke skal hindres i å elske den de elsker. Homofiles rettigheter har vært en kamp i tiår. Folk møtes fortsatt med fordommer nå i 2019. Det er viktig å vise at vi er et fellesskap av ulike mennesker. Folk skal få være stolte av dem de er, sier Bekkevold.

LES OGSÅ: KrF-profiler åpner for å tydeliggjøre programpunktet om ekteskap

Bekkevold: Ikke kritikk av Ropstad

– Er dette et stikk til Ropstad?

– Nei. Jeg bruker ikke en sånn anledning til det.

– Er du stolt over partilederen din og linjen han har lagt seg på?

– Jeg er stolt av partilederen min. Det handler ikke om Pride. Han har sin begrunnelse, jeg har min. Den bredden må vi ha i KrF. Kjell Ingolf ønsker å møte gruppene bak Pride på andre arenaer.

Dette er første gang Bekkevold går i Pride, men det har praktiske årsaker, ifølge ham.

MIN TRO: Der Mona Høvset kjenner seg heime, er det ikkje lenger plass til henne

Ber om raushet fra partifeller

Etter flere runder med bråk om tematikken, maner Bekkevold nå til raushet intern i KrF. Han kaller partiet et «uenighetsfellesskap»:

– Jeg håper vi har tatt lærdom. Man må gjerne være uenig med meg, men mitt eget parti må vise den rausheten. Vi må akseptere hverandres meninger.

Bekkevold sier han fikk kraftige reaksjoner på vielsen i fjor:

– Ja, det kan jeg love deg.

Et sentralt spørsmål i debatten som fulgte var hvorvidt det var greit at han viet et lesbisk par, samtidig som han var familiepolitisk talsperson i KrF – et parti som snarere har programfestet at de vil «løfte frem ekteskapet mellom en mann og en kvinne som en god og stabil ramme rundt barns oppvekst»

Svaret fra partileder Knut Arild Hareide og Bekkevold selv var at han gjorde det som privatperson og prest i Den norske kirke.

– Jeg ble veldig overrasket over at det kunne komme så sterke reaksjoner. Særlig i sosiale medier kom det reaksjoner som var veldig blandet med åndelighet knyttet til vielsen. Det synes jeg var ganske vanskelig.

LES OGSÅ: Ekteskapsbråk i KrF

Forsiktig Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad sier han ikke kjenner til tilbakemeldingene Bekkevold fikk og hvordan han opplevde dem, men at han er opptatt av at man i KrF må ha respekt og forståelse for hverandre syn.

– Var reaksjonene mot ham i fjor et legitimt uttrykk for uenighet eller over streken?

– Han åpner også for saklig uenighet. Mye handlet vel om KrFs program og at han var familiepolitisk talsperson. Men vi må ha respekt for hverandre.

---

Geir Jørgen Bekkevold

  • Stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti fra Telemark og leder for Stortingets helse- og omsorgskomité. Er også KrFs parlamentariske nestleder.
  • Sto på «rød» side i retningsstriden i KrF i fjor. Siden har har han kunngjort at han ikke tar gjenvalg i 2021.
  • Er vigslet prest i Den norske kirke.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk