Nyheter

‘Begravelser blir det nye bryllupet’

Superhelt-tema, askespredning gjennom fyrverkeri og snøkanon utenfor kirken, er ønskene. – Seremoniene blir mer og mer en hyllest av ­livet som er levd, sier begravelsesbyrå-leder.

– Det er bare et tidsspørsmål før vi får slike eksempler i Norge, sier Lars Erik Svanholm, daglig leder for Svanholm begravelsesbyrå i Trondheim.

På sine hjemmesider oppfordrer den britiske paraplyorganisasjonen for begravelsesbyrå, National Association of Funeral Directors (NAFD), britene om å snakke om hva de ønsker for sin egen begravelse. «Å snakke om begravelsen gjør ikke at du dør», skriver de.

NAFD foreslår at man kan ­sette seg ned med sine nærmeste ­familie og venner, ta opp samtalen på telefonen og drodle om hva man ser for seg.

«Vil du skrive din egen tale? Vil du ha en tema-begravelse, for eksempel tog eller Vill Vest? Vil du kremeres, i så fall vil du at asken din skal blandes i tatoveringsblekk, eller kanskje bli skutt ut som fyrverkeri?»

– Vi oppfyller ønskene dersom de er mulige å gjennomføre, sier David Collingwood, leder for the Co-op Funeralcare, en av Storbritannias største begravelsesbyråkjeder.

En av de mer «beryktede» ­begravelsene som byrået har stått bak, er begravelsen på bildet i denne artikkelen. Den hadde­ Star Wars-tema, og representanten fra byrået går først, utkledd som den onde Darth Vader.

– Sorg-stopper

Giles Fraser, spaltist i The Guardian og angilikansk prest, har også fått spesielle forespørsler om begravelsene han har vært ansvarlig for. Blant annet om det var mulig å få ha en snøkanon på taket av kirken, fordi avdøde var så glad i snø. Giles mener «festliggjøringen» av begravelsen står i veien for en viktig ting: sorgen.

– Begravelsene er i ferd med å bli det nye bryllup, men sin ekstravaganse, pomp og prakt. Dette er et problem, for fest-
begravelsene står i veien for å la livets avslutning omfavne oss med sitt mørke. Det vil ikke hjelpe­ oss gjennom sorgprosessen, skriver han i sin spalte.

Han mistenker at sekulariseringen har gjort ting verre.

– Selv om det hevdes at ­religion tilbyr billig trøst i form av doktriner om livet etter døden, er det i praksis motsatt. Den ­liturgiske siden av religion tvinger de sørgende til å innse ­virkeligheten av tapet.

– På vei

Svanholm begravelsesbyrå i Trondheim har ikke fått tilsvarende forespørsler som de britiske – men de vil komme, tror daglig leder Lars Erik Svanholm.

– Seremoniene blir mer og mer tilpasset personen som er død og en hyllest av det livet som er levd. Tidligere handlet det mer om å ta vare på den avdødes sjel, sier han.

Han oppfordrer de pårørende som har veldig spesielle ønsker for en seremoni om å tenke seg godt om.

– Det er mange generasjoner i en gravferd, og man kan risikere å såre noen. Alle har en like stor rett til en god avskjed. Vi ville nok frarådet lignende tilfeller som de fra Storbritannia, sier han.

Flere nordmenn gjør som NAFD i Storbritannia oppfordrer til: Planlegger sin egen begravelse. Svanholm har for tiden 4-500 ønskelister fra levende personer som har innspill til sin framtidige seremoni og minnestund.

– I opp mot 15 prosent av våre begravelser har avdøde vært med og bestemt, forteller Svanholm.

En grunn til at mange planlegger selv, er de nye familie­konstellasjonene med mine, dine og våre barn. Hvem skal da bestemme­ om pappa skal kremeres eller begraves?

– De som planlegger sin egen begravelse ønsker å spare de ­pårørende for påkjenningen av uenighet og det som verre er ­etter dødsfallet, sier han.

Afterski og hagefest

Begrav­elsesbyrået Den siste reisen i Oslo har spesialisert seg på personlige begravelser. De tar gjerne­ seremoniene ut av gudshus og seremonirom og holder dem utendørs i naturen, på bryggekanten eller hjemme i hagen.

– Da en ung skientusiast døde hadde vi askespredning på en fjelltopp før alle sto på ski ned til after ski og minnestund, forteller Pia Cyrén, daglig leder.

Hun tror sosiale medier er en viktig årsak til at mange ønsker å iscenesette sin egen begravelse.

– Vi er vant til å eksponere oss i sosiale medier og er blitt veldig gode på å vise fram hvem vi er. Da er det også viktig at avslutningen gjenspeiler hvem man var, sier hun.

Den siste reisen har et spesielt tilbud til pårørende, som Vårt Land har omtalt tidligere: Du kan få asken etter kremasjonen omgjort til en diamant. Siden de startet opp i slutten av 2014 har rundt 100 døde nordmenn blitt til edelstener.

Informere pårørende

Også Den siste reisen tar i mot ønskelister fra personer som planlegger sin egen begravelse. Cyrén mener det er en god måte å ­bearbeide sorgen på.

– Det er også god omsorg for dine pårørende. Da slipper de å ta disse valgene når du er død – valg som må tas raskt, sier hun.

De som registrerer ønsker hos Den siste reisen må bekrefte at de pårørende er informert om valgene, slik at de ikke får noen ubehagelige overraskelser når begravelsen står for tur.

Heldigvis, mener Cyrén, er det fortsatt et stykke igjen til vi får «europeiske» tilstander. Årsaken er, tror hun, at vi er mer opptatt av verdighet og kvalitet.

– Vi er opptatt av skikk og bruk og kirken har, tross synkende medlemstall, fortsatt en viktig posisjon, sier Cyrén.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter