Kunst

Bedehusbilder på utstilling

Vårt Land-fotograf Erlend Berges bedehusbilder stilles nå ut i Tromsø. – Menneskene som åpnet dørene, er for første gang også med i utstillingen, forteller Berge.

I fjor høst kom boka Sjå, eg kjem snart! med foto­grafier Erlend Berge har tatt av bedehus over hele landet. En ­utstilling har vært vist i Bomulds­fabriken kunsthall i Arendal, ­Fotografiens hus i Oslo og på Sunnfjord museum i ­Førde. Ett av bildene ble også ­antatt Høstutstillingen i Oslo i fjor.

I helgen åpnet utstillingen på Perspektivet Museum i ­Tromsø. Der går den inn i det siste året med museets hovedutstilling Homo Religiosus der museet har vendt oppmerksomheten mot hverdagsreligiøsiteten, og ­gjennom flere års dokumentarisk arbeid gjort seg kjent med store og små trossamfunn i Tromsø.

Et nasjonalt fenomen

­Etter vekkelsene på 1800-­tallet ble det bygd stadig flere ­bedehus. Erlend Berges foto ­dokumenterer at ­dette ikke bare var et Sørlands- eller Vestlands-fenomen, men noe som bredte seg over hele landet.

– Det er ekstra gledelig at ­bildene nå også vises i Tromsø fordi mange av bildene er fra Nordland, Troms og Finnmark, sier Berge.

De fleste av bildene tok ­Berge da han sommeren 2017 reiste landet rundt i bobil på jakt etter bedehus, både de forlatte og de som fortsatt er i bruk. Ingen har dokumentert disse husene i så stort omfang tidligere.

Bilder av døråpnerne

Historien ­for
telles gjennom fotografi av mennesketomme rom, men ­bedehusturneen ville ikke vært mulig uten bedehusfolket.

– For første gang er det også med seks bilder av de ­menneskene som var med og åpnet dørene for meg, forteller Berge.

Perspektivet Museum har ­markert seg med samtids­dokumentasjon og formidling. Troms Folkemuseum og samlingene ved Tromsø bymuseum inngår i museet.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst