Nyheter

Barnevernet i Naustdal ber om tilsyn av seg selv

Naustdal kommune har bedt Fylkesmannen i Sogn og Fjordane om å granske barnevernet i kommunen etter all oppmerksomheten rundt den norsk-rumenske barnevernsaken.

«Vi har kome fram til at det vil være rett å be om at de gjennomfører tilsyn med Naustdal kommune på områder de kan knytte til denne saka og måten kommunen forvaltar barnevernsområdet på meir generelt», skriver rådmann Øyvind Bang-Olsen i brev til Fylkesmannen.

Kommunen har vært gjenstand for massivt press etter at barnevernet i Naustdal tok de fem barna fra et norsk-rumensk pinsevennpar. Tusenvis av mennesker over hele verden har demonstrert mot omsorgsovertakelsen. Barnevernet ble blant annet beskyldt for å drive kristendomsforfølgelse og for å bruke gestapometoder.

LES OGSÅ: Rumenere rømmer Norge – frykter barnevernet

Kommunen har avist påstandene, men har ut over det nektet å kommentere saken. Foreldrene fikk barna tilbake i sommer etter en avtale med barnevernet. Tidligere denne måneden ble det klart at politiet har tatt ut tiltale mot foreldrene på grunn av oppdragelsesvold.

Rådmann Øyvind Bang-Olsen opplyser at kommunen vil gi tilgang til dokumentasjon og gi intervjuer, så langt de har mulighet til.

Foreldrene har «god omsorgskompetanse»

En uavhengig fagrapport som NRK har fått tilgang til beskriver foreldrene som ydmyke og lærevillige og med god omsorgskompetanse.

«Foreldrene har gjennomgående god omsorgskompetanse. Ingen av foreldrene tror på hensiktsmessigheten av fysisk grensesetting i oppdragerøyemed. Vi har dokumentert at far har endret holdning til irettesettelse, og vi er rimelig sikre på at far aldri har vært tilhenger av straff som oppdragelse», står det i rapporten som er utarbeidet av to psykologer.

LES OGSÅ: Barneombudet mener vold mot barn bagatelliseres

De sakkyndige frykter ikke at barna, som nå er tilbake hos foreldrene, skal utsettes for mer vold.

Naustdal kommune forsøkte å stoppe rapporten fordi de mener de to psykologene var innhabile – den ene fordi han hadde uttalt seg om familievold i media, den andre fordi han gikk ut med konklusjonen i saken før rapporten var ferdig.

LES OGSÅ: De kristne-leder: Det er nesten Gestapo-metoder

Forsøkte å stoppe rapport

Kommuneadvokat Roar Vegsund avviser at de forsøkte å stoppe rapporten fordi de ikke likte konklusjonen.

– Nei, dette var positive signal som ga grunnlag for en senere samarbeidsavtale med foreldrene. Vi var urolige for de sakkyndige sin bagatellisering av voldsproblematikken, noe som er det sentrale i saken. I ettertid ser vi at det er tatt ut en alvorlig tiltale mot mor og far, sier han til NRK.

Barnevernets akuttplassering ble godkjent av både fylkesnemnda for barnevernssaker og av tingretten.

Flyttet fra landet

Den norsk-rumenske familien har nå flyttet til Romania fordi de føler seg trakassert av barnevernet i hjemkommunen – noe Naustdal kommune avviser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter